Paní
Mečířová z Chrastavy mi dala pytlík vajíček, že jsou od
jejich slepiček za to o čem a jak píšu. Asi si Mečířovic
slepice čtou nahlas v kurníku. I tak děkuji. Nepolevím,
smaženice z vajíček a chleba s máslem je tradice a
tradice mám rád…
Co
mě na vejcích bere je jejich ustálený tvar a dá se říci i
chutný obsah. Když pominu, že se z nich taky, jen tak
mimochodem, rodí nový život. Třeba had. Fuj! Ty já nemusím ani
trochu. Když už, tak je mi sympatičtější želva...
Berme,
že vajíčka tu jsou především pro strávníky, pro milovníky
designu, pro onen prazvláštní neopakovatelný tvar. Věřím, že
právě tvar byl v dějinách vajec tím, čím genetiky
mičurince iritoval, štval a doháněl k šílenství. Změnit
to, co není kulaté na čtverhranné byla výzva. Dobře, že
nepokořený tvar vajíčka zůstal. To se sama příroda postavila
na zadní a řekla dost. Ještě trochu zaváhala, když si Kryštof
Kolumbus dovolil vajíčko postavit na špičku, kterou vajíčko
nemá. Silou. Hrubou silou.
A
dost. Zopakujme si k čemu vejce jsou. Rodí se v nich
život. Mají desítky podob. Od velkých pštrosích po ty, co
vysedí kolibříci… Vajíčka, ta nejznámější známe coby
slepičí produkt. A ty jsou dnes nejoblíbenější ve dvou
základních barvách hnědé a bílé. Jejich použití se
předpokládá v kuchyni. I když ještě teplé zpod slepičky,
co jsem srkal dírkou ve skořápce, byly lahůdkou, na kterou jsem
od svých dětských let nezapomněl. Bylo to trochu barbarské, tak
nějak to dělá i kuna.
Kromě
nás, „pytláků“, co vajíčka rádi i za syrova, používají
kuchařky vajíčka v mnohých pokrmech. V dortech,
salátech, omáčkách, krémech. Vajíčka patří do vaječného
koňaku, na pánvičku, do houbové smaženice. Dříve i do základů
středověkých staveb, především mostů. Tady bych si vsadil spíš
na skořápky z vajec. Ne zrovna příjemné mám vzpomínky na
naložená vajíčka v pětilitrových sklenicích, kde vajíčka
dostala měkký, na dotyk rukou odporný omak.
Vajíčka
slouží snad i k regeneraci čistého zvučného hlasu. Stará
vajíčka - pukavci, která při rozbití páchnou po sirovodíku
mají svou roli při demonstracích, při vyjádření odporu
mimořádně silným zápachem. Zajímavé jsou názory odborníků
na zdraví pojídání vajec, které se od sebe velmi liší.
Mé
zkušenosti praví: Víc, jak deset je moc.
Obden jich stačí i méně. Rozhodně preferuji ke smaženici
šnytlík a chleba s máslem. Může být i kyselé mléko. Za
víc než zmínku stojí velikonoční zdobení vajec a jejich
darování koledníkům. Tahle tradice je v našem prostoru
tradicí, která má především v Čechách a na Moravě silné
zázemí. Vajíčka jsou po vyfouknutí často zdobena i
netradičními uměleckými technikami. Vznikají tak velmi pěkné
ukázky lidové tvorby. Opakem jsou originály, nebo napodobeniny
pověstných zlatých a diamantových uměleckých vajec z doby
carského Ruska.
Vajíčka,
se kterými se denně setkáváme, jsou především ta, co konzumuje
v rámci potravin. A jen těžko na nich něco vylepšíme. Není
to ani potřeba. Jsou ve všech případech dokonalá.
Žádné komentáře:
Okomentovat