Je
léto roku 2014. Teplo kolem třicítky. Člověk padá horkem,
nadává, i když ví, že mu teplo bude scházet a neví jak, by to
udělal, aby tu zůstalo a bylo s námi stále. Jsou věci, kdy
s tím, co nás štve nic neuděláme. Pak se jde někam zapít
žal, zazpívat si v partě.
Spláchnout
se to dá i doma. Tentokrát výjimečně nejde o pivo, to je už
trochu okoukané. Nyní je všude přítomný lák z okurek a
rychlokvaška, okurka mládí, poutí a dobrých restaurací.
Nezapomněl jsem na ni ani já. Má vesnice poutě neměla, o
rychlokvašených okurkách v láku v dřevěném sudu u
houpaček mezi střelnicí a kolotočem raději nemluvím.
Ano,
lák byl tím nosičem pachu a barev, ve kterém se volně pohybovaly
okurky. Už jejich bizarní velikosti a bachratost... Některé
velikosti hrušky, jiné splasklé, jako úřední desky a všechny
nasáklé lákem, jako bandaska plná piva..... Přátelé dobrého
jídla, vemte to tak. Je vám deset, řadu jídel jste ještě
nejedli, v ruce máte světle zelenou, dohněda zbarvenou
bačkoru.... Ta teda je! I ten, co vám ji za korunu prodal se
přikrčil, neboť se chystáte kousnout do nukleární bomby -
stříkačky.
Řekl
bych, že svět kolem ztichl v němém očekávání. A taky, že
ano. Lák z okurky vylétl na dva metry. Žádný jiný obraný ani
útočný stroj nemá sílu moku z rychlokvašek, ze sudových
okurek, které si zapamatujete. Poznání jejich nezapomenutelné
chuti, je jako naučit se plavat, či jezdit na kole. To v člověku
zůstává, na to se nezapomíná.
Někdo
mi tvrdil, že účinnost semtexu je srovnatelná s českou
rychlokvašenou okurkou. Dítěti do rukou z nepatří braň, natož
močák! Když už, tak prodejcem propíchnutý! I tak, je to
pochoutka, kterou musí ocenit i ten, co očekává pečenou kachnu,
lanýže, husy, holoubata, úhoře...
Je
léto roku 2014, venku se střídá slunce s teplou vodou z těžkých
mraků, co stojí nad hlavou a čekají, až jim dá někdo pokyn ke
slejváku a vy jste doma a chystáte se kousnout do močáku. Miluji
rychlokvašky, miluji močáky, miluji vše, s čím si lidé
často neví rady. Někteří si ráno připravují jídla ze zrní a
mléka. Tak odvážný bych si já netroufl být. Zato chléb
s máslem a močák - tomu říkám snídaně bohů, ambrosie
vznešených....
Tak
do toho mí drazí spoluobčané! Vietnamci si nakládají do sudů
ryby, Češi si dělají radost rychlokvaškami. Přidejte se k nám,
rozvědčíkům nových chutí a zážitků, kteří ocení to
nejlepší. Rychlokvašky patří do kategorie oněch vzácných hub,
co rostou pod zemí, k lanýžům modrým. Vztáhněte ruku i vy,
hoši kategorie V.I.P., byť byste se šli jen na pouť projít a
viděli, na co jste už dávno zapomněli. Rychlokvašky
jsou tu doma.
Sám
jsem si jich doma pár naložil do kameninového hrnce a nyní už
třetí den čekám, kdy se voda zakalí a kuchyní se začne linout
vůně, kterou znám.... Nevím, zda to vydržím a neodklopím
příliš brzy zátěž a nevypustím džina, který vyvolá v našem
paneláku paniku... Chodbu vyvětrám, schody zametu, ale
rychlokvašek se nevzdám.... A vám všem je opravdu doporučuji.
Kdo je ochutná, už nechce z okurek jiné, než rychlokvašené.
Jsou voňavé a chutné, zdravější než syrečky olomoucké.
Žádné komentáře:
Okomentovat