čtvrtek 23. srpna 2018

Za okny je stále víc teplo, jako na poušti




Je tomu víc jak 72 let, co jsem se narodil a co byla vedra k neutěšení. Traduje se, že nám Rusko poslalo vagóny obilí, ač sami neměli, co dát svým lidem. Vše oschlo na stojáka. Kupodivu u nás doma v Sudetech ne. Lesy, potoky, kopce a samotná řeka Nisa, Ploučnice to nesly statečně a vedro potažmo sucho unesly. Mně bylo v kočárku hej. Maminka měla svoje mlíčko sucho nesucho.

Splachovací WC nebylo, tudíž se vodou šetřilo, velké praní mytí těla se oddalovalo, co to šlo. Kropicí vozy, o tom se nikomu ani nezdálo a studně? Já do nich nekoukal. Táta se v duchu radoval. Nemusel kropit ovoce a zeleninu. O to déle vydržely ty krásné pozinkované konve po Němcích. Jablka červivěla ještě na stromech, to samé švestky, hrušky. Mirabelek, špendlíků, těch bastardů naši pangejtů,  zarostlých zákoutí, vyvážek a lesních pasek bylo dost a sládly před očima, těch bylo kupodivu dost.

Vedro. Už jsem se sprchoval jednou doma regulerně pod sprchou, dvakrát venku vodou z hadice. Teď ležím doma na koberci na břiše a snažím se někomu, kdo to bude číst v zimě sdělit, jak je mi horko, jak mě pálí oči, jak mi teče z čela pot a blbě se mi dýchá. Je toho horka moc. Teď ve tři odpoledne 36°C, samosebou ve stínu a nad nulou. Včera nám praskl teploměr. 42 °C na sluníčku.

Pes leží v koupelně a potí se jazykem. Černý kožíšek, co má jen jeden a stále na těle, nesundává, leží jako zabitý, jen smutně na mě koulí oči a z jazyka mu kape. Pije vodu jako protržený a moje paní? Ani se neptejte. Komáři koušou tam, kde to nejvíc svědí. Je sladká, tudíž láká mé konkurenty, predátory. Mě koušou jen sporadicky.

Hergot! Mraky tu plují oblohou od hranic k Ještědu, od Ralska k Lemberku a nic! Už měsíc neprší. A bude se nám stýskat. Paní už ani nevěří. Zahřmí - a nic… Já kropím rajčata vodou z konve a kupodivu rostou. Svědčí jim má píle. Tráva už není trávou, ptáci oněměli bojí se usnout. Nikdo už po obědě nepracuje. V tom horku mozek stávkuje, ruka sotva udrží láhev piva, minerálky, popřípadě studeného čaje (to v mém případě). Strašně se mi potí čelo. Už aby zapršelo. Snad už zítra, to bude pátek 10. července roku 2018. V zimě si rádi vzpomeneme, hlavně ten, kdo půjde odhazovat sníh. Bude to i o sluníčku, co v zimě nehřeje. Ruce v rukavicích, teplé obutí. Proboha, lidi, nestrašte! Kde jsou ta letní vedra, teplo, jak se lidově říká, jako v pekle u kotle.

Teplo je pořád, slunce žhne jak na Sahaře. Co vypiješ, vypotíš. Vše, co roste, usychá. Žízeň máme všichni. Dát si tak trochu tepla do batohu, do ledničky. Zní to infantilně, ale je to moje přání. Uvidíme, kdo se toho chopí. No, řekněte sami, mít tak ledničku, co umí i topit. Asi trochu blbnu. To bude z toho horka. Už se těším, až zasněží.

Žádné komentáře: