sobota 17. ledna 2009

Není možná, ale pokud je to pravda...

 Má „Liberecké listí“ pravdu, pokud šíří i takovéthle zvěsti? Největší sportovní akce na sever od Alp, první v historii zimních sportů České republiky – a v sousední Žitavě a v Jelení Goře o ní nevědí ?! Dotazovaná informační střediska v těchto městech nemají vůbec žádné oficiální informace. Žádná propagace, žádné info, žádný prodej vstupenek. Žádné bilboardy, plakáty, inzeráty, informační stánky, prezentace...
 Zdá se mi to nebo sní tenhle kouzelný sen o světovém šampionátu v lyžování za téměř dvě miliardy korun jen organizační výbor... Pokud js pravda, že 20km od Liberce, za našimi hranicemi s Německem a Polskem nic o šampionátu nevědí, pak to „nehraje“ s informacemi, že vlaky do Žitavy budou v oněch slavných dnech druhé půlky února jezdit kyvadlově Liberec – Žitava a zpět. S kým, mohu-li se zeptat? S kým že to budou jezdit sem a tam? 
 To pan ředitel Lázní Kundratice Otto Doležal zareagoval zavčasu. Když mu organizační výbor stornoval objednávku na ubytování (pro nezájem o lístky) nabídl levnější ubytování a procedury v době šampionátu všem občanům Liberecka. Má víc fištrónu, než experti z pátého poschodí Paláce Syner. A to prosím ještě stále funguje tzv. Euroregion Nisa! Velmi drahá expozitura něčeho, co má právě v našem kolosálním příběhu „o sportu, penězích a jeho zvláštnostech na Liberecku“ svou historickou roli spící Šípkové Růženky. 
 Pomineme-li to dobré, co už je za námi, pak je tu to, co nás v souvislostech s oním velkým lyžováním ještě čeká. Ukázat, prezentovat se tím, co opravdu umíme. Ještě nedávno jsme se strachovali, co řeknou návštěvníci obludáriu pseudoumění v libereckých ulicích. Dnes je otázkou, zda vůbec přijedou. Proč musí být v Liberci obrovské bilboardy na každém parkovišti dva nebo tři a v Žitavě nebo v Jelení Goře žádný? 
 K čemu si platíme zaměstnance Euroregionu Nisa, když TOHLE nedovedou ošetřit? Přijedou k nám za atrakcemi spojenými se šampionátem? Přijedou na ten očekávaný a stále utajovaný nevídaný ohňostroj, jaký Liberec neviděl a možná ani neuvidí? Uvidí vlídnější tvář strážníka a ne jeho škleb, když vybírá peníze za znehybnění vozidla? Mimochodem, tohle donucování v Žitavě a celé další Evropě neznají. 
 Potkáme se v Liberci v průvodu masek a s lampióny, s hudbou a s něčím, co návštěvníky pobaví? Asi sotva...Ale možná, že skutečně budou v ulicích kameloti, prodavači občerstvení, klauni, prodejní stánky, teplé párky... Sice to tu už bylo v době konání Libereckých výstavních trhů (LVT), ale mohlo by se to oprášit a zkusit, jestli se ještě umí lidé na ulici bavit. Nechali bychom se překvapit..
 Tak nějak bych si přál, aby mé město opravdu žilo a aby bez problémů a za veliké účasti proběhl i šampionát, který nemá v moderních dějinách naší republiky obdoby. Aby, až budou od nás odjíždět sportovci i návštěvníci, neviděli jen město nedokončených mega nákupních středisek, ale i přívětivou tvář žonglujícícho klauna a kamelota nabízejícího na ulici zvláštní vydání Libereckého občasníku...

Žádné komentáře: