neděle 20. května 2018

Příspěvek do časopisu Světlík


„Ó Sudety, Sudety! Píši vám, dálavám a předu nit. Slyšte, slyšte, dopřejte sluchu novým příběhům a povídkám. Na pulty do knihoven obchodů opět přichází soubor vzpomínek na dobu předchozí libereckého autora Egona Wienera „Za okny jsou Sudety“:

„Za zahradou se mi pase stádo ovcí a srnky s očima jako vyleštěný kámen z pohraničních hor. Na zahradě mám stromy. Přál bych si vidět, jak rostou i ptáky co hnízdí v jejich korunách. Města, co mi rostou před očima a děti, co si hraji s výpočetní technikou. Kdeže zůstala maminčina špulka od nití, na vláček na klíček, panenka ze zbytků od šití. Svět se změnil a my, my tu zůstali. Píši vám, dálavám, všem, co nosíte pevné boty, zdržujete se jejich šněrováním, používáte mobil s tlačítkovým ovládáním. Nechci, aby vám stoupl cukr. Naopak, aby se děti zastavily a přišly s tím, co se v mispoche uvaří, to se doma sní.“

 Třináctá knížka a stále stejné povídání o čase u nás pod Ještědem, o lidech, které znáte, potkáváte, které zdravíte a oni vás. Potkáváme se čteme se.  „Za okny jsou Sudety“ jsou, jak se zdá, čtivé a číst se dají od Semil, Turnova po Habartice, Liberec, Českou Lípu.

Knížka si dozajista najde spoustu přátel věrných čtenářů, nezklame a stojí za přečtení. Nevím, zda není poslední.


Žádné komentáře: