sobota 26. února 2011

Sčítání lidu

Emeritní šéf okresní statistiky Láďa Knapp mě pozval, tak jako řadu dalších přátel statistiky, na posezení – besedu k novému sčítání lidí, kterým projdeme na konci března roku 2011. Ostatně sčítání, prováděné jednou za deset let, je naší občanskou povinností a postavené výš než například volby do zastupitelských orgánů. Bude jistě zajímavé, jak dopadneme. Mnohá odvětví, státní orgány a instituce netrpělivě očekávají výsledky, které budou mít co říci k řízení – plánování nejen k sociální politice, zaměstnanosti, školství, zdravotnictví, ale, a to především, ve vztahu k Evropské unii, k rozvoji celé společnosti.
Mám před sebou výsledky získané sčítáním lidu k 1. 11. 1980, tedy před 30 lety. Ke dni sčítání žilo v okrese Liberec 157.066 trvale bydlících obyvatel, z toho 80.482 žen. Celkový počet trvale žijících se zvýšil oproti roku 1.970 o 12.842 osob, to je o 8,9 %. Nárůst jako hrom. To se projevila úspěšná koncepce Husákova vedení společnosti po roce 1984, kdy normalizace velkoryse nabídla mladé generaci výhodné podmínky při zakládání rodin. Tento nadmíru úspěšný tah tehdejší KSČ přivedl porodnost v Československu k boomu, k tzv. Husákovým dětem, kteří dnes vstupují do rozhodujících funkcí řízení ekonomiky jako její vůdčí osobnosti, výkonní manažeři. Díky pane Dr. Gustave Husáku, tady jste udělal pro svou zemi neskonale dobrý skutek…
V období mezi sčítáním (1961 – 1970) se narodilo v okrese téměř 21,5 tisíc osob, zemřelo 16,5 tisíc obyvatel, a protože veškeré naše chování má být posuzováno, jak přispívá rozvoji celé společnosti, popřejme si dosažení takových statistických výsledků, aby se jednou za 30 – 40 let mohlo říkat: to bylo období významných škrtů, které vedly k následnému nárůstu počtu dětí. Říkejme jim Klausovy děti. Ty, které vyvedou tuhle republiku z marastu korupce a sociální nesnášenlivosti….

Žádné komentáře: