neděle 20. února 2011

„Vidím město veliké, matku měst!“

Doslova tohle řekl a zasunul se do sedadla několik řad přede mnou v autobuse ČSAD na pravidelné lince z Liberce do Prahy v roce 1960.
Autobus z Liberce tehdy sjížděl ze Záskalí nad Hodkovicemi a to samo byl notný adrenalinový zážitek. V Mladé Boleslavi postál deset minut na občerstvení a pak po trase krásných středních Čech, po vsích a městečkách až do Kbel nad Prahou a sešupem v serpentinách dolů ku Praze, vynořující se z oparu v prudkém dopoledním slunci. Přesně v tom okamžiku se zvedl onen pán a odrecitoval, co musel… Už je to víc než padesát, šedesát let, dávno jezdíme po jiné trase, ale přesto krásnou krajinou a já pokaždé, když jedu do Prahy, tak si vzpomenu.
Držím v ruce propagační leták nezničitelného Čedoku z roku 1937 s fantastickou reklamou. „Každý Čech aspoň jednou za život do Prahy.“ Vedle možnosti cestovat za komfortem i dál, do Chorvatska a všude tam, odkud k nám přijíždějí turisté také k nám. Dnes se zeptat někoho v Chrastavě, v Machníně, v Jablonci či ve Smržovce, zda už byl někdy v Praze, tak vás má za blázna. Praha je vlastně odevšad dostupná. Za hodinku, maximálně za dvě.
Tady ale nejde o čas, kilometry, nedostupnost cest, ale o to, co vlastně řekl ten pán, na kterého jsem se díval coby třináctiletý chlapec s otevřenou pusou. Ano, Praha by měla být o několik řádů víc než jen jedním z míst na mapě českého cestovatele, kde už byl… Praha je pokaždé jiná, ale ta, na kterou chci vzpomínat, je vlastně doba, kterou jsem si užíval. Praha, Hradčany, Malá Strana, Karlův most, Židovské město, orloj, Petřín, Vyšehrad, Památník národního písemnictví, Žižkova socha, musea…
Dnes tu je Praha – obchodní centra, letiště, zoo, botanická zahrada, Vltava a parník, metro, aqua park. To už je Praha jiná, shodná s ostatními velkými městy, která tu v okolí jsou. Na tuhle Prahu jsem nemyslel, když jsem citoval slova onoho liberečáka, který se v Praze zhlédl. Myslím si, že Praha je sice dnes cílem řady školních výletů 5. – 9. tříd našich škol, ale to není Praha, za kterou sem jezdí cizinci. Ta krásná zůstává kdesi za humny, zpoplatněna nenasytným trhem, který v byznysu nezná bratra, Čecha, natož studenta, který chce Praze věnovat svůj jeden celý den.
Praha je stále krásná, pokud ji někdo neomezuje pouze na návštěvy obchodních center.

Žádné komentáře: