středa 18. září 2013

To nejlepší je k vidění v Liberci


V jednom dni dvě skvělé vernisáže… Ten kdo byl v Severočeském muzeu na zahájení exkluzivní výstavy k 75. výročí ,,křišťálové noci“ stihl v pohodě ,,Mladé lvy v kleci“ v Oblastní galerii.
Liberec je stále metropolí českého severu, a jak se i dříve právem říkalo - Sudet. Obě zmíněné kulturní instituce jsou řízeny mladým managementem, v jejichž čele stojí mladí vzdělaní odborníci s entuziasmem, dá se říci mladí lvi otevírající klece svých institucí.
Mám upřímnou radost z toho, že se jim práce daří a obě instituce mají k sobě blíž a blíž. I geograficky. Tomu by nevěřili ani otcové zakladatelé. Z městských lázní, ač nepochopitelně s bílým nápisem „lázně“  se vrací na scénu galerie do rekonstruované budovy, která bude již brzy opět sloužit veřejnosti. No a naproti přes ulici monumentální stavba severočeského muzea. Zhmotnělá sestava historických stavebních slohů v prostoru uprostřed města. Jak se muzeum a galerie počátkem padesátých let 20. století hmotně a fyzicky vzdálily, jsme nyní svědky sbližování programového a ideového. Bůhví, zda ne někdy v budoucnu opět pod společným vedením. Nemusíme chodit daleko. V partnerské německé Žitavě mají s fůzí dobré zkušenosti.
V Liberci budou zatím usilovat o přízeň zájemců o kulturu jistě ve spolupráci, ale samostatně. Snad i proto, až jednou ulici přemostí lávkou a na jednu vstupenku vstoupí zájemce do obou institucí suchou nohou… Zatím věřte, že mají našlápnuto a oba kolektivy, jak muzejní, tak galerijní jdou právě tou nejlepší cestou. Ta přináší sladké ovoce ve výstavách, které mají úroveň výstav hlavního města, expozic na které se nezapomíná, ale dlouho, dlouho vzpomíná…
Co mě mrzí je, že ještě stále si liberečtí nezvykli chodit na vernisáže. Ochuzují se a o zážitky, za kterými se jinak musí do Prahy, případně do ciziny. A to nemluvím o komentovaných prohlídkách, kterými provázejí sami autoři výstav. Ty bývají vůbec ze všeho nejlepší.
V polovině září roku 2013 se nám naskýtá v Liberci k vidění skutečný „nářez“ - nebývalá suma informací a krásy, které v muzejní expozici evokují krutosti fašismu a hrůz, kterou po sobě zanechala II. světová válka. Věcně a realisticky skloubený program obou institucí dává za pravdu tomu, že se vyplatí při práci přemýšlet a dát i na podněty, které, jak je vidět, oba mladí ředitelé využívají a realizují v souladu s přáním veřejnosti a posláním tak významných kulturních zařízení. Povzbuzující pro vystavovatele je jistě i to, že v auditoriu vernisáží byla i řada volených zastupitelů, kteří ,,kulturu“ mají ve svém popisu práce. Ale i ti jistě přišli, především proto, aby  viděli věci nevídaně úžasné, jako všichni přítomní. Exponáty, které nám pomáhají chápat současnost, pochopit minulost a vědět, co nás může potkat v budoucnosti budeme-li hluší, slepí a nevšímaví.                  

Žádné komentáře: