středa 18. září 2013

Všehotrhy a blešáky 2013



Táta byl fanda do motorek. A pokud měla přívěsný vozík po pravé straně, pak to byl ten pravý sukces…
Co já o tom vím? Narodil jsem se v Sudetech pár měsíců po válce a do sajdkáry po Němcích si mě nebral. Ale co vím, tak ,,zündapp“ vyjel bez zastavení od hospody ,,Kaffe radio“ v Gersdorfu, dnes Hrádek nad Nisou III. až na Popovu skálu v Lužických horách. Lesem, kolem Papežů. Ne po silnici, ale v úvozech těžařů, co v mělkých jamách podél hranic  těžili lignit.
To byly motorky s tak silnými kubaturami, až se nám klukům tehdy tajil dech, co všechno vydržely. Celou válku! A ta úprava laku! Další, co bylo právem obdivováno na tátových mašinách byly třásně. Měl zrovna zánovního trofejního ,,indiána“ s krásnou vymalovanou hlavičkou s čelenkou zobrazenou na benzínové nádržce motorky. Potom přišel „do baráku“ Harley-Davidson a to už táta pomalu nezvládal. Pořád se něco bortilo. Přesto shánění dílů za socialismu bylo po blešácích snadnější a zábavnější, než dnes nákupy náhradních dílů v  předražených kamenných obchodech.
Tyhle super motorky jsou nádhera a styl, byly, jsou a budou o síle, moci, volnosti a stylu člověka. Žel, časem táta dal pryč i poslední motorku. Jen se smutkem v očích, když nás nějaká míjela dodával: ,,Dávej pozor, ať to nepoložíš. Vypadá jako nová, byla by jí škoda.“
A když už jsem vzpomněl těch ,,nákupních“ center za socialismu – blešáků, pak je nutno dodat, že ty dnešní jsou o něčem jiném. Hlavně o penězích a ty zas každý nemá ,,na hlouposti“ – radosti, které k životu patří… Běžně se na blešácích dnes objevují obchodníci ze zavedených obchodů a ze slušných lidí se stávají bouchači peněz, kteří nevidí, neslyší, vůbec se nestydí, ale vydělávají.
To samé, až na čestné výjimky lze říci o organizátorech těchto trhů. Jestli se v severočeských Zákupech poučit nedají a kašlou na lidi, tak v Liberci jsou špicoví. Ono to je o lidech. Když je člověk poctivý, tak je to vidět na odvedené práci. Do Zákup se jezdí, ale většinou už s tím, jak se zase nad nějakým šlendriánem tam utrpěným rozzlobím. To nejmenší je neposečená tráva, neoznačená místa, nekompetentní pořadatelé a prší-li, tak nejlepší místa zaberou kachny, protože vody tam je dost. WC a hygiena? Tady jste v Zákupech…
A přesto tam jezdíme. Je to o poučení, zábavě, o vztahu ke krásným věcem, které se tady sem tam dají i koupit. A nezkazí nám to déšť, vyčůraní prodejci, ani unavení organizátoři. Pane Strnade, děláte to v Liberci velmi dobře. K vám by se měli jezdit učit ti, co si myslí, jak jsou chytří a kolik toho umí.          

Žádné komentáře: