středa 13. září 2017

Píši Vám, slečny nohaté, dívky zadané i slečny dosud nezadané


               Všem slečnám, co se malují, co se tetují. Píši všem holčinám, co ještě chodí do školy, co melou páté přes deváté o přestávkách, na stanicích tramvají. Všem, co si cpou bříška sladkostmi, zrovna jako všem, co nejedí, či jedí jen tolik, aby byla štíhlá jejich mladistvá těla.

                Píši Vám, co si barvíte vlasy, děvčatům blonďatým, černovláskám, rezavým. Vám, co máte kluka a chodíte s ním, co čtete víc než jeden časopis, chodíte do kina, do divadla, na koncerty. Mám pořád před očima tu slečnu s copánky, co seděla přede mnou ve školní lavici. Tenkrát se ve školách psalo ještě inkoustem a pero se namáčelo v kalamářích. Tenkrát mě nenapadlo nic chytřejšího než té slečně copaté ty copy, vlastně jen jejich konečky, namočit do inkoustu. Byla z toho pořádná mela. Indula, jak jsme té slečně říkali, se hrubě ohradila, respektive její maminka a požadovala exemplární potrestání pachatele, což byla má zhoršená známka z mravů a zaplacení holiče. Milá Jindro Vydrová z Machnína! Dnes už Ti musí být víc než sedmdesát let. Zda-li se pamatuješ…

                Píši Vám, děvčata, co se občas zamilujete tak, jako Vaše maminky. Buďte shovívavé k náklonnosti mužů, nebuďte vybíravé. Píši všem, co rádi vzpomínají, co nezapomenou, plní, co jednou slíbí, milují sporty, umění. Co umí pusu otevřít, co pusu nezavřou.

Měl jsem doma taky jednu takovou slečnu. Včera udělala na Karlově univerzitě státnice. Vyrostla z ní sebejistá žena. Píši i jí, a mám z ní radost, neměla to se mnou lehké. Maminku nepoznala a moje výchova… Nechci se známkovat. Co máme mobily, už jí tolik nepíšu. Voláme si. Píši jiným.  Tetám. Vlastně jen jedné, maminčině sestře Lence.

Píši Vám, slečnám, co se jednou vdáte, co sedáváte na lavičkách v parku, co máte doma rodiče, k nimž občas zavítáte. Nejsem sám, kdo to obrečel. Píši Vám i proto, abych Vám řekl: Stýská se nám a těžce neseme, když odcházíte a začínáte žít bez nás. Píši Vám, abyste věděli, že nic není tak jednoduché, jak se zdá. Jít k oknu, zamávat dcerce, a ještě se přitom smát. Tak či onak, jednou i ony budou stát u okna a mávat někomu, kdo bude spěchat pryč.

Píši Vám, všem mladým kráskám, užívejte si mládí a prosím, občas se otočte a usmějte se na nás. To jenom, abychom nezapomněli. Patříme přeci jen tam, kam se dává staré železo.

Píši a uzavírám poštu. Život je krásný a stojí za to jej žít. Píši Vám, slečnám i mladým paním, ženám. Byly jste mou věčnou inspirací, nám všem, co milujeme život.

                                                                                                                                                     Váš

                                                                                                                                                             Egon Wiener

Žádné komentáře: