středa 5. září 2018

Rád a znova




Přijďte se podívat, nebudete litovat. Pokud se někdy někam vracím, dělám to rád. Pokud na něco vzpomínám, pak to dělám rád…

Kolikrát jsem stál nahoře na Ještědu a díval se dolů, do dálky a neviděl to, co jsem měl přímo pod nohama. Ráj. Kraj světa vytlačený až někam na okraj. Vojenský újezd, lokalitu určenou zemřít, vojenský prostor Ralsko. Tam někde v okolí Mimoně a Stráže pod Ralskem jsem vstoupil do krajiny kousek od hlavních cest, do lesa borovic a podrážek bot plných písku, do prostoru ohraničeného modrým nebem, rybníky a příběhy času v českém pohraničí v poválečných Sudetech. A byl jsem unesen pohádkovou atmosférou, jako bývá posluchač unesen na koncertu krásné hudby.

Seděl jsem v první řadě, hlavu v dlaních a naslouchal řeči větru, šumu polních trubek a tónům houslí větví stromů, které mi svými zvuky nedaly usnout a zavřít oči. Vnímal jsem svět, který se tu zastavil. Křižovatka smrti hrdiny někdejšího hrdiny Sovětského svazu a státu, který je mi obzvlášť sympatický, mi řekla: Vyber si, posluž si a dej se kamkoliv, do všech světových stran!

Nelitoval jsem. Tam, za závorou, na cestě jen pro pěší, se otevřela kniha a její stránky plné obrázků a textu mne připravily o spaní. Vítr, co nesl hudbu kolem mých uší, psal na listy papíru a skládal do obálky dopis. Jak je tu krásně, co Verdi zapomněl vložit do opery. Co mi tenhle kus zapomenutého lesa dal? Odešli odtud mocipáni, horníci, vojáci všech možných i nemožných armád. Kousek zapomenuté země pod Ještědem, který jsem přehlížel, země, která se otřepala, jako mokrý pes, obrodila se a rozkvetla jako květ kouzelné mandragory, květ sukulentu v botanické zahradě, ne nepodobný slunečnici, plný světla, barev a vůní ztraceného syna, který se vrací, aby se objal se všemi, lidmi i zvířaty.

Bývalý vojenský prostor… Jak to zní divně a evokuje čas minulý, zapomenutý. Kraj má dnes otevřenou náruč plnou cest a cestiček, prostoru i času. Je zvoucí a právem. Přijď se i ty podívat. Kousíček od hlavních asfaltových cest najdeš svět podobný těm malým zázrakům ve světě pohádek, plný vzpomínání na dobu našich babiček. Svět nově nalezeného ztraceného syna, který se našel a vrátil domů. To je i příběh tamních pískovcových skal, lesů, vod i strání, krajiny, která se vrací a kterou stojí za to navštívit. Vzít děti s sebou a ukázat jim, jak má vypadat les, krajina, ve které stojí za to opět žít.

Ať vám cestou slunce svítí tak, jako mně, milé Janě a přátelům, kteří mě přivedli do krajiny, do které se nyní tak rád vracím. Do krajiny kousek od Ještědu, daleko i blízko, do krajiny, která se jen tak nevidí, kde každý strom je přitažlivý.

Žádné komentáře: