neděle 29. listopadu 2009

Pohádka pro dospělé

Bylo nebylo, stalo se nestalo. V jednom krásném městě z betonu, skla a železa měli zoologickou zahradu. Ta už tam stála, když město bylo ještě z kamene a dřeva a chodníky z poctivých kamenných kostek. Když město mělo své kašny, normální dřevěné lavičky, záchodky, sochy a sousoší, kterých se lidé, co v tom městě bydleli, nebáli. To město kdosi kdysi zaklel a ono obrostlo pelyňkem a hluchavkami (jak rád bych řekl, že obrostlo růžemi!).

Kolem města brázdily rychlostní komunikace moderní mercedesy a v jejich útrobách stateční finančníci, japonští ředitelé a městští úředníci. Těm všem se u benzínových stanic dostalo upozornění, že „město betonu“ čeká na políbení Růženky, spící tiskové mluvčí. Ona dcera králova z dynastie všemohoucích byla vyvolena vrátit městu jeho lesk a zašlou slávu, vrátit zoologické, co ztratila.

Žijí dnes v ZOO lvi s inteligencí člověka a silou bizona. Otevřít, co oni otevřeli, není až tak běžné a brání se rozum uvěřit pohádkám neboť, veřte nevěřte, v téhle ZOO žijí opice, co krmí lachtany kameny a podivní vlci, kteří, světe div se, bez výčitek sežerou čápy i s peřím ačkoli by nikdo nečekal takové pobuřující chování k sousedům hned ve vedlejším výběhu. Jo, krásné pohádky!

Tohle město nepotřebuje, než se probudit, Šípkovou Růženku políbit, primátora pohladit, koalici poděkovat, opozici postrašit. Nemáte také, nevím proč, ten pocit, že město by se mělo přejmenovat na Zvonokosy?

Městský magistrát se rozhodl, že při kompletní přestavbě Soukenného náměstí dá prostor i občanům. Hosana, pějme! Magistrát vyzývá, aby se občané vyjádřili, co s městskými záchodky tamtéž. Není, co řešit! Spíš, kam se po volbách uchýlí liberečtí „botičkáři“ se svými veliteli... Žádná práce nesmrdí.

Bylo nebylo jedno město pod Ještědem, které mělo tak chytrá zvířátka v ZOO, co by klidně zvládla chod tohoto pohádkového města levou zadní. Je na nás, zda planeta řízená opicemi se změní na planetu opět řízenou lidmi. K tomu nám dopomáhej Velký opičák a jeho modré vidění.


Žádné komentáře: