pátek 4. prosince 2009

Ustavující sjezd – vzkaz voličům do Liberce, Jablonce a okolí

Skončil sjezd TOP 09 a víme, na čem jsme. Měli jsme tam, jak Liberec, tak Jablonec, svá želízka v ohni. A nyní musím odbočit. V libereckém Babylonu je i půjčovna svatebních šatů a ta mne přivedlo na myšlenku, jak blízko má obchodní strategie majitelky krámku ke společenskému dění, potažmo ke změnám, které prosazuje.

Ona půjčovna plní přání těch žen, které vstupují do jistého svazku, kterým končí a zároveň začíná něco, co přinese zásadní změnu všem zúčastněným stranám, včetně spřízněného okolí. Půjčovna svatebních šatů je tou vstupenkou na cestu, která žel, z padesáti procent končí u rozvodového soudu a tam přivádí k myšlenkám, jak to tehdy nevěstě v bílém slušelo.

Svatba v bílém, to jediné kongresu TOP 09 scházelo. Všichni zúčastnění už totiž měli něco za sebou, takže žádní jelimánci. Přesto bývalý kníže, rozespalý a češtinářsky neobratný, působil dostatečně urozeně. Rozdával lahve s vlastním pivem, sršel vtipem a nic netajil.

Recyklace, kdysi už ženatých a nyní rozvedených mužů a žen, mohla zvenku působit jako seznamovací party budoucích manželů. V předmanželské smlouvě pak podepsali a světu oznámili, že jejich srdce společně bijí pro haraburdí výprodeje ostatních pravicových stran. Chtějí školné, větší spoluúčast pacientů, soukromé penzijní fondy…

Chtějí vůbec něco vyhrát? Tahle strana bývalých neúspěšných politiků, manažerů a podnikatelů je neskutečný konglomerát pozdních snů a tužeb opuštěných tváří. Stranou, která se zblízka i z dáli jeví jako relikt muzea voskových postav. Alternativa ztracených rájů, vystěhovalců, kteří své osady nazývali jmény opuštěných měst a zemí: New York, New Zeeland…

Suma sumárum nic nového. Staré gatě, nové záplaty. Čekám, kde kdo ještě přeběhne od zelených. Škoda, že odbornice na biomasu má málo času. Jistě by oživila Schwarzenbergovu chasu a dodala by autentičnost onomu guláši, kterým tak trefně, pan Nezmar -Kalousek , v plechovkách obdaroval všechny legendy – delegáty sjezdu. V Čechách je možné všechno.

Žádné komentáře: