neděle 20. listopadu 2011

Regionální výročí

Před 45 lety byl položen základní kámen nové tváře Ještědu, tu kterou dnes známe. Kdo z nás při pohledu na Ještěd neměl pocit něčeho krásného. Ještěd je pro Liberec spolehlivý barometr počasí, stavbou, která jen tak všude k vidění není a stále je i po letech moderní architekturou, která se líbí. Jedno z mála míst v Liberci, které přitahuje turisty už celá desetiletí.

Návštěvy vrcholu Ještěd mají své zajímavé počátky. Psal se rok 1844 a liberečtí tkalci se bouřili proti nelidským podmínkám, za kterých museli pracovat v textilkách. Tehdy na potlačení nepokojů mezi dělníky magistrát povolal do Liberce vojáky a ti, v rámci výcviku a zlepšení kondice, podnikli útok na horu Ještěd. Tak, jako později manželé Vajnerovi postavili Centrum zábavy Babylon, manželé Haslerovi prodávali vojákům „dobyvším“ Ještěd housky a uzenky. Tím odstartovaly obě rodiny zcela nový pohled na turismus v naší oblasti. Vždyť i první pohlednice odeslané z Libereckého kraje jsou ty odeslané před rokem 1890 právě z Ještědu.

Různé přístřešky nahradil v letech 1905-1906 skutečný horský hotel v podobě hradu. „Hrad“ odolával jen stěží obrovskému zájmu turistů v létě, v zimě, den po dni. Ve třicátých letech se k nim přidali i ti, co přijížděli právě postavenou lanovkou. Jako by to nemělo nikdy skončit. Až přišel rok 1963 a s ním 31. Leden. Hotel vyhořel do základů. Vždyť značná část té „kamenné“ budovy byla ze dřeva. Po delší soutěži jak a co postavit nového na temeni hory, zvítězil návrh Liberečáka architekta Karla Hubáčka, který s kolegy vypracoval návrh budovy v podobě rotačního hyperboloidu.

Nic nestálo v cestě staré torzo vyhořelého hotelu odstranit. 11. prosince roku 1964 vyhořela i tzv. Rohanova chata sloužící k ubytování dělníků, kteří odklízeli trosky staré budovy. Šlo to pomalu. Kamenné základy starého hotelu byly odstřeleny 25. 1. 1965 a začalo se s hloubením pro budoucí stavbu….

Fanfáry lesních rohů 30. července 1966 – před 45 lety oznámily položení základního kamene nového hotelu. Poklepu na kámen se zúčastnili papaláši ze vzdálenosti, kam až z Ještědu lze dohlédnout, kromě Německa a Polska, kam se pozvánky neposlali, i když i odtamtud mají Ještěd jako na talíři. Do kamene v základech vložili pamětní listinu. K tomu všemu zazpíval pěvecký sbor Ještěd, (nebylo možno jej nepozvat) vedený doc. Pazderkou. O všem se rozepsaly mnohem podrobněji i místní regionální noviny.

Ještěd novou budovou zkrásněl, zmohutněl a stal se celebritou. Atraktivitou, kterou v regionu těžko něco překoná. Liberec, Liberecko a celý kraj je krajem pod Ještědem, ať děláme, co děláme. Doufám, že to tak i zůstane.

Žádné komentáře: