sobota 25. října 2014

Pohádka pro děti, co milují mravence

Velké mraveniště v lese kousek od Papežů znal kdekdo. Chodili se na něj dívat děti ze školy z Donína, Loučné i z obou škol v Hrádku. Tím malým, srandovním autobusem přijela děcka z Václavic, z Chotyně, Saské noviny ze Žitavy sem poslaly celý štáb…
V mraveništi měli právě po volbách a nebyl tu nikdo, kdo by se jim věnoval. Nic, než místní radnice. Žádná Praha, Brusel, štáb NATO. O to větší sranda bylo to mlčení. Byla v tom kopci jehličí dvě velká seskupení a nadržení voliči, skoro jako u lidí. Demokratičtí mravenci…. Jedni se pojmenovali, asi podle lidí ANO. Druzí, co chtěli změnu – tak jak jinak než NE. Ti první měli někde sponzora a ten jim poslal z Čech, vodňanské kuře a čínského králíka, kterému dali pro jistotu hormony a hned byl k nepoznání. Hnutí NE dostalo od sponzora žluté balónky a propisky.
Asi neuhodnete kdo v mraveništi volby vyhrál. No, samosebou NE. Čtyři roky ti malí, žlučovití kluci vedli boj proti podplácení. Ti druzí taky měli prima heslo: Smějeme se stáří – jíme králíky. Bezva heslo. S tím nešlo, než být druzí, těsně za prvními. Problém nastal s tím, kdo bude sedět v měkkém křesle první primátorky. Vodňanské kuře, více-méně ANO se dohodlo s novináři, že NE zní úplně blbě, protože ANO zní foneticky mnohem líp. A že nezbude, než přepsat výsledkové listiny a posunout ANO o jedno místo výš. Na zadek dostane pár podivínů z Bruselu (původně od Jihlavy), ale ti po vodňanském kuřeti obyčejně změknou a piští, že čínští králíci nebyli a nikdy nebudou dobře propečení. Prostě zázrak nad zázraky.
A tak to v mraveništích chodí pořád. Z měst a vesnic se na ně chodí dívat dospělí a děti, co nikdy neslyšeli a nevědí, co to je demokracie v mraveništi… Ne nepodobná tomu, jak to chodí s lidmi. To se spojí strany, co v mraveništi prohrály volby, vytvoří svatou alianci, zvolí si primátorku, nebo i primátora, koho je třeba. Je to tak jednoduché, že se nudí už i redaktoři, co sedí na větvích a sledují ten cvrkot v mraveništích a posílají po holubech zprávy do ústředí do Prahy…
Jo i děti se tady učí. Práci v demokracii, pravdomluvnosti, přímočarosti, vytrvalosti, věrnosti ideálům jíst jen bílé maso, čestnosti. Mít rádi své rodiče a starat se o ně ve stáří. Vytvářet pozitivní hodnoty každého mravence. Ten „podvůdek“ s volbami z roku 2014 se odpouští v rámci statistické chyby. Však je to jen v mraveništi. Sice metropole severu, ale už za Ještědem, v zemi půlnoční, v Záhvozdí, v zemi divokých holubů.
Nakonec se něco podivného přece jenom stalo. Ožralí traktoristé jeli do lesa pro vánoční stromky a předním kolem svého traktoru vjeli do mraveniště. Když se vraceli, tak zadním kolem dokonali to, co předním načali. Masakr. Ten den naposledy zapadlo slunce nad mraveništěm. Nic z něho nezbylo. Ani slovo, natož něco, co by připomínalo demokracii našich zvířecích přátel.

 Ale stane se, že na počátku bude opět slovo. Slovo dá slovo a vznikne slovo koalice. Snad ze slova kloaka. To je mu tak nejblíž.

Žádné komentáře: