sobota 1. listopadu 2014

Školní výlety i do přírody

Někdo chodil do školy, aby se něco se něco naučil. Můj táta kvůli prázdninám, já miloval školní výlety. Jak to chodilo za první republiky a v protektorátu B+M nemůžu sloužit. Svědci většinou už umřeli. Ovšem, jak to chodilo po únoru v roce 1948, to si pamatuju. Lido-demo republika měla své mládí ráda. Říkalo se nám rovněž mládež Gottwaldova.
Začalo to pokaždé vcelku nevinně 1. září. Pokaždé jiná třída na stejné chodbě, ve stejném patře. Něco málo měsíců vyučování a byly tu Vánoce, zimní prázdniny, pak často i uhelné, když došlo uhlí. Jaro, to byly většinou narozeniny, sběr bylin, a ještě, než skončil školní rok – školní výlety. To už jsem v roztržitosti psal Ježíškovi kam bych si přál se třídou jet. Vemte to tak. Bylo nás ve třídě 31, byli jsme z vesnice , žádní intelektuálové. A auto doma neměl v těch padesátých letech nikdo a koupalo se v pátek, když se pralo.
Výlety s rodinou? Nedejte se vysmát. To se ještě nechodilo masově ani do Jizerek jako nyní. Sem tam někdo, ale ne z mojí vesnice u Liberce. Sem tam někdy někam vlakem, nebo na motorce v neděli to jo, ale blízko: Pantheon Malá Skála, Frýdlant, Obří sud, vykoupat se ve Stráži pod Ralskem. Řekl bych tak do 30 kilometrů, dál spíš ne. Jednou v roce na dušičky do kraje, odkud přišli rodiče dosidlující pohraničí po roce 1945. To byly ovšem povinné výlety, to děcka nelákalo.
Cesta autobusem kamkoli. To krásné zvracení, co chvíli, kdy nepomáhal ani kynedril, čůrání na kraji lesa - holky vpravo, kluci vlevo. Hnusný studený řízky přilepený k papíru v sáčcích od mouky. Čaj v termoskách. Drobné na pohledy a na známky. Pořád se přepočítávat a neztratit se. Získat místo vzadu v autobuse, nejlíp úplně vzadu na lavici u zadního skla a odtud mávat a psát vzkazy těm, co měli smůlu a jeli za námi. Ten ryk a hulákání, kterému se říkalo „zazpíváme si“! Pro pana řidiče vybíráme korunu, že s námi měl tu trpělivost. Ježíšmarja Josef, tys v tom zámku ukrad kyvadlo od hodin! Ty, Jiřinko, děvče nešťastné, lžičku z hrníčku paní královny.... Nic jsem neviděla, teď budeme stavět, holky vlevo, kluci vpravo. Hoďte to někam v lese do trávy. Fuj, nekrade se!
Tak nějak se to řešilo. Krmení racků na Mácháči. Do Prahy na letiště a do muzeí se taky jezdilo. Kutná Hora, Terezín, Lidice, Stadice, do Děčína kousek po Labi a na lodičky, Babiččino údolí, Sněžka, Varhany u Nového Boru, Rovensko, Trosky, Kost, Humprecht, Sedmihorky, Doksy, do Jižních Čech. To už byly výlety dvoudenní, třídenní. Na střední se říkalo, že k hanebné pověsti zdejší dvanáctiletky přispěl i pan ředitel, který se při kontrole jednoho takového vícedenního školního výletu stal nechtěným otcem a později i manželem jedné z kontrolovaných pedagogických pracovnic... Jó, zakázané ovoce, chutnalo nedospělým pedagogům velice...

 Výletů ubylo a čím jsme byli starší ubylo i legrace. Přibylo osobních aut, prázdných míst v autobusech na zadních sedadlech. Začaly nám obrůstat vousem tváře, vzadu na hlavě ve vlasech se objevila malá prázdná kolečka podobná zrcátkům. Čím dál víc jsme začali navštěvovat zubaře. Přišla na svět nová generace. Na co se asi děti těší v souvislosti se školními výlety dnes? Jezdí se ještě vůbec někam? Pokud nemám na mysli společné lyžování s rodinou v Alpách a v létě s rodiči do Norska na ryby a na Island na gejzíry....

Žádné komentáře: