V šedesátých letech, takže
to je víc, jak před 50 lety, kralovala v Liberci mezi hospodami a
jídelnami „Jednotěnka“ – jídelna družstva Jednoty Liberec na Sokolovském
náměstí. Vedoucí byl na zkušené v Anglii a přivezl si sebou domů do
Liberce zajímavé gastronomické a organizační náměty. Jídla voněla, personál byl
ochotný a rychlý, ceny velmi, velmi nízké. Babiččina kuchyně naproti, ač rovněž
vyhlášená, neměla v konkurenci šanci. Rovněž Radniční sklípek, co do vůně
svíčkové linoucí se z okének na úrovni chodníků po celé délce objektu, ač
svíčkovou voněla celá radnice, na Jednotěnku v té době neměl.
Jídlo se stalo fenoménem. Bylo
nedlouho po válce, kdy víc, jak 6 dlouhých let bylo všeho málo a strávníci se
dožadovali především masa. Vzpomínám, že tehdy se k nám maso vozilo i
z dalekého zámoří. Celé půlky zmrazené na kost s velikými červenými
razítky – hovořící o původu – Argentina. V masně v Železné ulici jich
skládali pokaždé celé hromady.
Obliba dobrého jídla se stala koníčkem řady
našich spoluobčanů. Liberecké restaurace - kavárna a jídelna Nisa, nádražní
restaurace, Imperial, Koloseum, Lidové sady, Ještěd, Zlatý lev, Výstaviště,
Kavárna Pošta, Huť a mnoho dalších patřily k těm, co si návštěvníků vážily.
Služby nešly dolů ani v době enormního počtu strávníků na LVT, spíš
naopak.
Těžko se dá srovnávat gastronomie
před a po revoluci v roce 1989. Cílem všeho toho snažení je, že hospoda
musí jídlo uvařit a prodat. Ne vždy jsem si po přečtení jídelního lístku
objednal. Stačilo vstát a odejít. Řada z nás to udělala a tím restauraci
pomohla. Myslím si, že už dlouho naše pohostinství nesoutěžilo, a že přišel čas
pozvat do Liberce na dobré jídlo rodiny s dětmi, turisty, ty, co rádi jedí,
i co se dají zlákat dobrou akcí na to nejlepší, co se pod Ještědem uvaří.
Například: Liberec v srpnu -
tři týdny dobrého jídla „Nejlepší, co se v Liberci uvařilo“ aneb „Ještědská
vařečka“ se soutěží o sošku vařečky na Ještědu.
A to tak, že na jídelním lístku soutěžících hospod by byla preferována 3
hotová jídla, která by host po konzumaci (jednoho) označil na lístku kroužkem
za nejlepší. 4 týden by jídla ve vítězné kategorii byla prezentována ve velkém
jídelním stanu před radnicí.
To, nebo něco jiného, co by moc
nestálo, a co by přitáhlo v druhé polovině prázdnin do města návštěvníky.
Dát prostor dobrému jídlu a udělat městu reklamu soutěží o jídlo z úpatí
Ještědu. Chce to mladé zapálené patrioty, organizátory, kteří by si vzali námět
pod svá křídla. Pak se už jenom těšit, na to, jak k nám na jídlo jezdí rodiny,
turisté, gurmáni z Prahy, z Číny, nebo ze Žitavy.
Dobrou chuť už teď vám přeje
Žádné komentáře:
Okomentovat