středa 16. března 2016

„Ještědská vařečka“ – metál v dobré kuchyni aneb Liberecké hospody


         V šedesátých letech, takže to je víc, jak před 50 lety, kralovala v Liberci mezi hospodami a jídelnami „Jednotěnka“ – jídelna družstva Jednoty Liberec na Sokolovském náměstí. Vedoucí byl na zkušené v Anglii a přivezl si sebou domů do Liberce zajímavé gastronomické a organizační náměty. Jídla voněla, personál byl ochotný a rychlý, ceny velmi, velmi nízké. Babiččina kuchyně naproti, ač rovněž vyhlášená, neměla v konkurenci šanci. Rovněž Radniční sklípek, co do vůně svíčkové linoucí se z okének na úrovni chodníků po celé délce objektu, ač svíčkovou voněla celá radnice, na Jednotěnku v té době neměl.

Jídlo se stalo fenoménem. Bylo nedlouho po válce, kdy víc, jak 6 dlouhých let bylo všeho málo a strávníci se dožadovali především masa. Vzpomínám, že tehdy se k nám maso vozilo i z dalekého zámoří. Celé půlky zmrazené na kost s velikými červenými razítky – hovořící o původu – Argentina. V masně v Železné ulici jich skládali pokaždé celé hromady.

 Obliba dobrého jídla se stala koníčkem řady našich spoluobčanů. Liberecké restaurace - kavárna a jídelna Nisa, nádražní restaurace, Imperial, Koloseum, Lidové sady, Ještěd, Zlatý lev, Výstaviště, Kavárna Pošta, Huť a mnoho dalších patřily k těm, co si návštěvníků vážily. Služby nešly dolů ani v době enormního počtu strávníků na LVT, spíš naopak.

Těžko se dá srovnávat gastronomie před a po revoluci v roce 1989. Cílem všeho toho snažení je, že hospoda musí jídlo uvařit a prodat. Ne vždy jsem si po přečtení jídelního lístku objednal. Stačilo vstát a odejít. Řada z nás to udělala a tím restauraci pomohla. Myslím si, že už dlouho naše pohostinství nesoutěžilo, a že přišel čas pozvat do Liberce na dobré jídlo rodiny s dětmi, turisty, ty, co rádi jedí, i co se dají zlákat dobrou akcí na to nejlepší, co se pod Ještědem uvaří.

Například: Liberec v srpnu - tři týdny dobrého jídla „Nejlepší, co se v Liberci uvařilo“ aneb „Ještědská vařečka“ se soutěží o sošku vařečky na Ještědu.  A to tak, že na jídelním lístku soutěžících hospod by byla preferována 3 hotová jídla, která by host po konzumaci (jednoho) označil na lístku kroužkem za nejlepší. 4 týden by jídla ve vítězné kategorii byla prezentována ve velkém jídelním stanu před radnicí.  

To, nebo něco jiného, co by moc nestálo, a co by přitáhlo v druhé polovině prázdnin do města návštěvníky. Dát prostor dobrému jídlu a udělat městu reklamu soutěží o jídlo z úpatí Ještědu. Chce to mladé zapálené patrioty, organizátory, kteří by si vzali námět pod svá křídla. Pak se už jenom těšit, na to, jak k nám na jídlo jezdí rodiny, turisté, gurmáni z Prahy, z Číny, nebo ze Žitavy.

 Dobrou chuť už teď vám přeje

Žádné komentáře: