neděle 13. března 2016

Kam v sobotu, případně v neděli v současnosti


    

            Sobotní parkoviště u arény, podzámčí, na plácku mezi domy a mohl bych pokračovat. Píše se rok 2016 a první všehotrh, v libereckém kraji ten absolutně největší, je za námi. V podzámčí zámku krále (římského) vévody z Reichstadtu zvaného Orlík, ve vídeňské matrice vedeného jako Napoleon Franz Josef Karl...

            Zjednodušeně: pod zámkem Zákupy, ve stejnojmenné obci, blíže České Lípy v Libereckém kraji první sobota v měsíci, už řadu let s pověstí, která se kupodivu stále lepší. S dávkou jisté nadsázky, kromě pozemku (vypuštěný zámecký rybník), není co řešit. Stále se ten, kdo přijde, boří  do měkké hlíny a pokud nepřišel v holinkách, jeho boty se jim záhy podobají... 

            Na paty mu bude záhy šlapat všehotrh v Liberci každou druhou sobotu na parkovišti u sportovní arény. Tam, na betonovém rovném podloží roste obchodní prostředí, nemaje široko daleko konkurenci. A právem. Štěstí přeje připraveným. A jak dál? Uvažoval bych o možnosti rozšíření těchto trhů o všech sobotách a případně i o nedělích celoročně. Tak, jak je organizují už léta a úspěšně v Praze ve Vysočanech, na Kolbence, a v dalších městech blízké Evropy. Řada potřebných, co si urgentně půjčují, by mohla nabídnout k prodeji cokoli jinak, než prostřednictvím překupníků v kamenných obchodech. Bleší trhy se stávají často i lákadlem pro turisty z celého světa. Jsou cestovkami nabízeny na sobotní a nedělní program pro autokarové výpravy – a ty naše by mohly být navštíveny v blízkosti největší liberecké atrakce Ještědu.

            Pokud by všehotrhy byly na parkovišti otevřeny i na poloviční ploše v sobotu (v neděli), stanou se velmi brzy lákadlem pro řadu těch, co nevědí, co se sobotním a nedělním dopolednem v létě – zimě.

            Předložený námět je realizovatelný jen ve velkých aglomeracích, kam přijíždí mnoho lidí, kde v programu infostředisek a města je možno vidět vstřícnost a snahu propagovat něco nového, co tu ještě v tomto rozsahu nebylo. Nakonec právě Liberec a jeho okolí navštíví mnoho návštěvníků z blízkého Saska, kde větší „všetrhy“ se konají na břehu Labe v Drážďanech. Je na místě říci, že i tak, jak ubývá organizovaných sběratelů čehokoli, přichází stále víc návštěvníků na všehotrhy prodat-koupit vše, o co má druhý zájem. Udržují tak tradice, pomáhají lidem v nouzi, vytvářejí něco, co není jen obchod, ale i setkávání lidí, které potkáte jen tady.

            Přijdou a těší je setkat s vámi, s přáteli, které jinde nevidí. Je to zvláštní, ale odcházíme z těchto všetrhů – blešáků šťastní, opojeni atmosférou lidí, kteří se ještě umí radovat i z malých věcí. Tak jen dál, milí organizátoři, jste potřební, třeba i jako psychologové a doktoři. Díky.


Žádné komentáře: