sobota 26. listopadu 2016

Docela malé stavební pozdvižení




                Kdo na to má a nechce žít v domě, co se rozpadá, hledá zedníka. Firmu, co umí a ráda postaví, pomůže od nesnází. Lehko se to řekne, hůř se penízky nastřádají. Kde jsou ty časy, kdy melouchář byl pán. Dneska je to pan podnikatel. On je pánem vašeho času, peněz, nervů a nakonec i toho, co to bude stát. Nic ve zlém, ale dějí se věci, že Moliér by mohl psát a Shakespeare v divadle inscenovat.

                Dostal jsem před léty nápad opravit dům v blízkém Machníně, v Řetízkové ulici. Nic, co by stálo za řeč. Firma, jak málo neobvyklé, poslala dva Ukrajince, otec zvyklý tvrdě pracovat, šestnáctiletý syn zvyklý, tak jako často i česká mládež, práci se vyhýbat. Záhy přišla faktura za telefon, pevná linka byla skryta, leč mladý partyzán v zápalu práce ji našel a provolal šest tisíc. Nejsem  a nebudu milionář, to samé jsem řekl v kanceláři telekomunikací. Bylo mi řečeno, že nesmím tolik volat sexy linky - se zbytkem souhlasili.

                Otec Ukrajinec zmlátil syna násadou od lopaty a dál nic. Protože jsem xenofob, požadoval jsem i peníze. Nato přijel před dům černý mercedes s ukrajinským bossem, bdícím na tím, abychom se neokrádali. Volal jsem policii z téže pevné linky a bos v černém kvádru a mercedesu se odporoučel, nečekaje na zápis z místa činu. Co je důležité, Ukrajinci zaplatili za sexy linky.

                Druhý snad veselejší příběh začínal v podobném duchu. Otec Moldávec a syn, oba někde od řeky matky Ukrajiny. Česká firma se zaručila, že si je vědoma důležitosti mé objednávky a co bude jestli ji zkazí. A děly se věci! Rád se s vámi podělím o příběh vyprávěný z jedné strany barikády...

                Logistika a velení jsou dnes zajišťovány skrze mobily a tak se přihodilo i následující. Šéf volá staršímu Moldávci: „Proboha, neflákejte se tam, neopírejte se o lopaty. Sídlo je prošpikované kamerami a majitel, místo aby odpočíval v neděli se ženou v posteli, sedí ve velíně. Sleduje obrazovky, jak pracujete, a vy, vy čumíte do venkovního bazénu, opřeni o lopaty.

                A tady přichází vážení čtenáři ono zábavné finále, kterého si mohou dopřát i chudí a pracovití, v tomto případě Moldavané. Do bazénu skočila žába, udělala tři tempa, obrátila se na záda a umřela. Moldavané nevěří svým očím. Ano, je po ní. A v té samé vodě se koupe pán i paní šetřílkové.

                Žábu se resuscitovat nepodařilo. Naši pracující se mohli zasmát a pan mistr na telefonu taky. Ani kamerový systém není všechno. Chudák žába dojela na přesvědčení, že bohatý znamená automaticky  i čistou vodu v bazénu.
                A poučení? Neberte život žábám a nevěřte všemu, co se povídá. Jsme jenom lidmi a ti nejsou neomylní. Děláme hlouposti i blbosti. Hloupé je, že za všechno se platí. Nepotřebujete něco opravit?

Žádné komentáře: