sobota 29. dubna 2017

Im memoriam




            Před libereckou radnicí se koncem dubna neděje až tak moc událostí, aby se zapomnělo. A pokud se vzpomíná významně historické zkušenosti čekal jsem, že z radnice tam potkám třeba primátora s míčem, nebo jeho prvního náměstka, horlivého čmeláka J. Korytáře. Co mě bere slepá vášeň, ani loni, ani letos nepřišli. Nepříjemná zkušenost, zklamal jsem se, pánové mají jiné starosti.

            O co šlo? Upozornit na stav dodržování lidských práv ve světě a působit formou osvětové veřejné akce preventivně proti šíření a projevům antisemitismu a rasismu mezi mladou generací. Přizvat v krajském městě nejširší veřejnost k uctění památky obětí rasového pronásledování, nacistické perzekuce Židů a Cikánů (Romů). Nevím, kde, co tihle dva funkcionáři zahajovali, kde, koho svým šarmem oslňovali, ale kde měli být aspoň půl hodiny před zahájením, tam nebyli. Co si o takových lidech myslet? To co oni o nás. Musel stačit  vedoucí odboru. Parádní myšlení. Jednoduché, ponižující.

            Když byl  před 20 lety založen institut Terezínské iniciativy, stala se jeho hlavním úkolem dokumentace obětí holocaustu. Prvním výstupem byly pamětní knihy, které se staly východiskem pro databázi obětí holocaustu. Záznam každé osoby zachycené v databázi obsahuje jméno, datum narození, transport do Terezína, či jiného tábora, kde většinou zemřel. Naskenované dokumenty jsou nahrávány do databáze systému. Lidem -  obětem perzekuce jsou tak navráceny nejen tváře, ale i životní osudy. Veřejné čtení jejich jmen s přiřazením jejich dalšího osudu se stalo v Liberci už tradicí. Ve dnech vzpomínek na statečné z nejstatečnějších, kdy povstalo ghetto ve Varšavě proti fašistům se scházíme v řadě měst, kde vedle primátorů a ambiciozních politiků čteme jména Židů a Cikánů (Romů), kteří nepřežili. Díky všem Vám, co jste přišli, Vám, co jste se na chvíli zastavili a udělali i na rozdíl od jiných čas.



Jménem:

Karla Ševčíka, narozeného 1929, zavražděného v Osvětimi 1943

Věry Pacovské narozené 1924 zavražděné v Osvětimi 1943

Tomase Wienera narozeného 1939 zavražděného v Osvětimi

Jana Vrbacha narozeného 1905 zavražděného v Lodži 1942


                                                                                                                Egon Wiener

Žádné komentáře: