čtvrtek 6. dubna 2017

Pohádky pro děti, pohádky pro dospělé  

          
Ach, ten můj Machnín. Dal mi dar největší, naučil jsem se tam ve škole číst. Nedalo to až zas tak velkou práci. Začal jsem se učit číst 1.září a někdy v prosinci jsem četl obstojně. A Vánoce v padesátém třetím byly už víceméně o knížkách.

            Machnín rozděluje už hezkých pár století řeka Lužická Nisa. Na stejném místě po staletí stojí most. Cesta, co po něm vede, se za mostem rozděluje. Ta vlevo vede ke škole, druhá za doby mého mládí do „Údolí svatého Kryštofa“, třetí prudce vzhůru ke Karlovu pod Ještěd.  Než jsem přešel ráno most přes řeku, z mé strany, první bylo podívat se, co má „Špidlenka“ ve svém dřevěném krámku za nové věci. Nové věci, to byly dětské knížky, prapodivný sortiment, kde vedle sešitů, lepidla, novin, toaletních potřeb a cigaret byly vystaveny i nové dětské knížky. Takové „Večery u ohníčku“, Serjoža Kostrikov, děti mezi plástvemi medu, téměř žádné pohádky. Ten, kdo určoval, co bude „Špidlenka“ prodávat dětem za knížky seděl kdesi v Praze, víc jak sto kilometrů od dřevěné boudy v Machníně. Doufal, že se mu podaří, aby děcka přešla od pohádek ke knížkám, které jim z Prahy kdosi doporučí.

            Jednu z těch doporučených mi maminka koupila. Dnes, když si ji po 65 letech opět prohlížím a pročítám, prochází mi tělem stav beztíže, horka, zimy, nesmírný pocit prazvláštní atmosféry, kdy ne vždy tuším, co mi chtěl autor říci. Řekl bych, že dnešní příběhy jsou k pochopení i těm nejmenším. Při jejich čtení si připadám jako odsouzenec, co vesluje v podpalubí, kde mu roubík v ústech nedovolí křičet. Dnes už jen zírám, co mi mělo utkvět v paměti, jak se dá pohádka zaměnit poučným příběhem. Všichni autoři chtěli jíst a žít. Arkadij Gajdar, Nikolaj Tichonov, Petr Pavlenko.

            Je tomu řada let, a vidíte, něco podobného byl schopen režim v Čechách zopakovat o 20 let později podpisem Anticharty v Národním divadle. Přední umělci odsoudili ty statečné, Werich, Gott podepsali také. Chtěli jíst, mít se dobře. A tak „Leninská pravda“, sovětská pohádka z bílé Rusi od Špidlenky z machnínské trafiky u mostu přes řeku Nisu je to, co obdobně použili  na své děti při masírování dětských mozků, Hitler, Gottwald, Husák.

            Dnes už ta machnínská trafika nestojí, ale jistě bych našel v jejím sortimentu příběhy, prapodivné pohádky z USA na papíře tak lesklém, až by oči přecházely...

Žádné komentáře: