neděle 21. prosince 2008

Příliš hlučné i na Liberec

Ach, těším se na tu slávu, ale přeci jen...? Jsme připraveni nést, co nám přinese? Kromě několika bilboardů se v Liberci stále nic neděje. Je to tak lepší nebo se tu zjeví zničeho nic 200.000 návštěvníků, kteří přivedou Liberec a okolí ve zmatek?
 Jsme připraveni? My, obyvatelé Liberce a širokého okolí? Organizátoři tvrdí, že připraveni jsou. Bude město čisté a krásné? Kam s bezdomovci? Budou technické služby posíleny technikou a lidmi z jiných měst kraje? O kolik mají navýšeny rozpočty na únor 2009? Jsme si vůbec vědomi, že tady jde o prestiž města, kraje, celé republiky? Viděl někdo liberecké chodníky a ty obrovské kaluže na parkovištích? (Za Obchodní bankou či naproti Babylonu..) Díry v asfaltu na vozovce v centru města (Barvířská ulice a ulice v okolí), tu špínu naproti ZŠ Barvířská? To „cosi“ ohrazené ocelovým lanem? Ukázal někdo „tohle město“ pánům z F.I.S.? 
 Kontejnery přeplněné haraburdím a starým papírem, který nikde nikdo nechce a my jej máme v podobě nevyžádané reklamy plné schránky. Proboha, dělejte něco s těmi separovanými odpady, ať to nevypadá jako u nás v Oldřichově ulici. Ten samý den, co kontejner vyvezou je znovu plný!!! A jak to bude s odvozem ve dnech toho našeho slavného lyžařského mistrovství?
 Naši a zahraniční milovníci zimních sportů by měli do Liberce přivézt a zde utratit hromadu peněz, kromě toho, že pojedou do do Vesce „na hory“ a na skoky pod Ještěd. Taky vám to nejde z pusy: do Vesce na lyže? Normální by bylo do Bedřichova, jinak to liberečák prostě skousnout nemůže. To bude ještě vysvětlování...
 Takže, do města přijedou velké peníze. Kam s nimi? Nejdřív se pomějou obchodníci, hotelieři, nevázaná děvčata a pak my všichni, až oni zaplatí daně. Jak to bylo v tom slabikáři? Ema má maso, ó ta se má, všichni se máme, Ema nemá hlad... Volně přeloženo, všichni se budeme mít. Tedy pokud napadne sníh v nadmořské výšce 320 metrů ve Vesci a ty davy ze Žitavy přijedou. To si budeme moci dovolit i sochy do města koupit a ne jen se nechávat obdarovat těmi „zadarmo“. A zrovna tyhle, až na výjimky, mají zkrášlit město... A to má být všechno, co zkrášlí město? Ti znamenití turisté budou chodit Libercem (stále mějme na paměti oněch proklamovaných 200.000) a budou se chtít bavit. Proč zrovna na náš účet? Z vás někdo chtěl tu rošťárnu před Copy Centrem Jungmann v Moskevské ulici – Závod Míru na barelech? Fuj! A to si někdo myslel, že jde o umění? To, prosím, musí aspoň trochu pobavit – viz „Velký šulín“ před vědeckou knihovnou a synagogou v jednom. Ale to ať si před svým svědomím zodpoví „neziskovka Spacium“. 
 A dál. Jak to bude s čůráním těch sportumilovníků v Liberci? Budou chodit tam, kam my? No fuj! To snad ne!!! Kolik a kde budou mobilní WC? Za moc peněz byli naši měšští radniční reprezentanti v místech předchozích mistrovství. Nechme se okouzlit fotkami a filmy, které si z té atmosféry vzruchu přivezli. Ne ty, kde si liberecký motýlek padá kolem krku s japonským kravatou, ale ty z výzdoby ulic, obchodů, parků a sportovišť... Vždyť proto – kvůli tomu – tam jeli!!! Urychleně s tím do podpalubí radnice a vystavit! Ať se máme z čeho učit a inspirovat! 
 Aby to zase nedopadlo jako s tradičním smutným vánočním stromem před radnicí nebo s výzdobou města. Ta, ve srovnání s výzdobou v Žitavě, dopadla! V Žitavě, ač vylidněné po emigraci „na západ“ všechno svítí, voní a hřeje. Na rozdíl od Liberce tam holt nemají nepřizpůsobivé. Ale zrovna tohle není o lidech, co se neumí slušně chovat, ale o nás. Abychom se nemuseli sami za sebe stydět bude-li město plné cizinců. Že se jim nebudou nasazovat „botičky“, že uspějí tam, kde mají „modré pondělí“, že nebudou obchody a služby čerpat dovolené. Aby to naše město alepoň v době konání bylo ke všem, byť jen na tu chvilku laskavé a vstřícné (včetně domácích, náplav i rodáků).
 Pánové, vy, tam vysoko v oblacích na radnici, zapomeňte na tu chvilku na pokuty, odtahy, donucování i buzerační prostředky přesto, že byznys je byznys. Ale kdo by zaplatil (a z čeho) ty naše pohledávky, že? Přesto – uvolněte se, prosím, a dejte lidem z města i cizím něco zdarma (kromě městské dopravy). Třeba i ze svého. Chléb a hry, úsměv na tváři, cirkus pro děti... Vždyť to budou nakonec naši daňová poplatníci, kdo se prohne až dorazí faktury. Budete plně vytíženi prezentací, budete hodně unaveni z těch slavností, obědů a večeří. Budete se hodně ukazovat v televizi ve sportovním oblečení, klábosit s králi, princi, presidenty, ministry a lobisty. 
 Ať taky trochu slávy padne na nás, liberecké stážisty. Jaké pro ně chystáte překvapení? Pro své voliče a sympatizanty? Zlevníte dopravu, vodu, teplo, odvoz odpadu? Budou volby, ale o něco dříve bufde vyúčtování za to velké lyžování. Jste připraveni i na to? I my neseme svoji kůži na trh, dobré jméno města, stavební firmy... Občas se dozvídáme ze zpráv a ze zákulisí (nebudu vás tím strašit), co to všechno stojí, proč Vesec a ne Doubí nebo spíš Bedřichov, jaké jsou platy organizátorů, co se prý postaví v Vesci až se odstrojí mistrovství, kdo zbohatnul na pozemcích, kdo zchudnul, komu poděkování, koho čeká vězení...
 Zpět do reality! Podívejte se z okna, zda vám nekradou služební automobil nebo nedávají „botičku“. Zloději...

Žádné komentáře: