pondělí 18. ledna 2010

Jménem republiky

 Jsou dny, kdy se prostě nedaří a to bylo právě toho dne, kdy u Městského soudu v Praze zaznělo z úst soudce Novosada:“Jménem republiky...“. Ten den pan Novosad zostudil jméno republiky, svoje, mé i vaše. Dotyčný, v kauze MUDr. Rath versus časopis Respekt, vynesl rozsudek jménem těch, kteří si myslí, že ČSSD prosazuje totalitu – socialismus. A to je, podle výnosu soudce, smrtelný hřích. 
 Ten, kdo si ještě myslel, že česká justice se od Sametové revoluce neváže žádnou ideologií, musí být hodně zklamán. Dnes, kdy už u soudu nejde o ztrátu života, je stejně hrozná i ztráta iluzí a víry ve spravedlnost.
 Mudr. David Rath svou polemiku s novinářkou „Lidovek“ takříkajíc „šeredně odskákal“. Tvrdil totiž, mimo jiné, že Adolf Hitler řešil problém stagnace v Německu zbrojením, stavbou dálnic a příklady završil tím, že řekl, že to tehdy vyústilo ve válku. Tím, podle vás, pane soudce Novosade, zavdal příčinu být přirovnáván k Hitlerovi? Být urážen tak, že víc nemůže být v Česku urážen ten, kterému část rodiny vyvraždili v koncentračních táborech... 
 O co tady tedy jde? Jménem republiky byl vynesen rozsudek zcela politický v duchu padesátých let minulého století. Soudce Novosad zcela evidentně a jakoby na objednávku vyřkl něco, čím zneuctil zákon: „Není možné, aby byl kdokoli karikován jako Hitler bez nějakého reálného základu.“ No a vidíte, v Praze to jde.
 Soudce Tomáš Novosad bude muset své rozhodnutí obhájit a nezávidím mu. Rozhodnout o člověku, o vině a nevině, má své dimenze. Jejich obejití s odvoláním na „údajné další výroky v neprospěch MUDr. Ratha“, dělá z pana soudce rozhodčího dam ve sporu na schodech paneláku. Poklesek v etice, zloba a zášť časopisu Reflex nesmí v Čechách slavit vítězství. Od toho tu jsou odvolací soudy, veřejné svědomí a dobré mravy. Alespoň v to doufám. Pokud ne, pak se máme v budoucnu čeho obávat.
 Hitler byl masový vrah a srovnávat s ním někoho bez závazných důkazů je hloupé a připomíná to zlé z let minulých. Pánové, kteří zlo oživujete, styďte se! Pochybili jste a ponesete následky. Minimálně jste přidali na preferencích ČSSD a MUDr. Rathovi na oblibě „něco řešícího“ politika.

Žádné komentáře: