pátek 8. ledna 2010

Taky mám rád Liberec

 Vážnost a prosperita města se vždy spojovala s tím, jaké úlevy a priority si město vydobylo na vrchnosti. Mezi hlavní preambule historických patentů patřily dny konání trhů. Trhy byly rovny církevním svátkům a nad ně nebylo. Každé město si svá tržiště, trhové dny, vždy řádně ošetřilo. Trh ve městě, to je jako kašna na náměstí a holubi na střeše radnice. Ano i to pamatuje Liberec.
 Naše krásné město již delší dobu více popřává sportu, megastavbám a méně čerstvé zelenině a bramborám... Jinak nelze nazvat přetrvávající žalostný stav prodeje čerstvé zeleniny a jiného zboží prodávaného prostřednictvím městské tržnice. To nenahradí zamýšlené kadibudky na rekonstruovaném Soukenném náměstí (2010). Je patrno, jak město stále postrádá útvar hlavního městského architekta. Tržnice totiž potřebuje zázemí – kontejnery na odpad, možnost zboží přivážet a odvážet...
 Tržnice reprezentuje město. Zde je vidět, jak město dovede či nedovede operativně pracovat ve prospěch občanů. Sezónní nabídka od sazenic, přes brambory až po jmelí není tak atraktivní, jako podání ruky norskému princi a přejídání se na recepcích. Takže i tržnice se může stát jazýčkem na vahách letošních voleb. 
 Zdravý rozum by hledal jiné prostory, třeba přímo v zádech liberecké radnice, v přízemí jedné z nenaplněných libereckých megastaveb v Plaze...Tam by se našly prostory, které by dovolily celoroční provoz tržnice i za účasti prodejců z Polska a přilehléhlo Saska. Zajímavý sortiment z nabídky sousedních trhovců (mořské ryby, košíkářské výrobky...) by jistě pomohl získat Euroregion Nisa prostřednictvím svých kontaktů v příhraničních oblastech. 
 Nic není zadarmo a bez práce. Něco takového ovšem nejde bez entuziasmu zainteresovaných zaměstnanců, funkcionářů liberecké radnice. Bojím se ale, že na řešení tržnice pro naše občany, nebude čas, peníze a dobrá vůle. Politikaření a prázná městská kasa nám do Liberce dovolí nanejvýš přivézt obludné sochy, nepraktické lavičky a repasovaný šrot městské firmy Spacium. Na „okrajové“ záležitosti jako koncepční tržnice, zase nezbyde...

Žádné komentáře: