úterý 28. prosince 2010

Co to byl devizový příslib

Je tomu rovných 30 let, co jsme byli včas upozorněni Státní bankou československou, že se žádosti o devizový příslib na soukromé cesty do nesocialistických států a Jugoslávie podávají do 30. 1. 1981. Žádosti se tehdy podávali na tiskopisech u poboček banky v místě trvalého bydliště. Na rubu žádosti muselo být doporučení zaměstnavatele, popřípadě školy, příslušného národního výboru. Při cestách do Jugoslávie se toto doporučení nevyžadovalo. Ano či ne, dostat na cestu cizí měnu bylo rozhodující , zda pojedete ven (za hranice) nebo ne. Pasová oddělení policie vám „musela“ na základě onoho příslibu deviz vydat výjezdní doložku k cestě. Pas měl možnost získat každý, doložku k cestě až na potvrzení, že má příslib deviz od státní banky. V ní zasedala komise, která měla určitou sumu financí k rozdělení. Státní banka vyrozuměla žadatele pouze o kladném vyřízení žádosti a to zasláním potvrzení devizového příslibu do 18. března 1981.
Co k tomu dodat. Nedostatkem deviz minulý režim odůvodňoval regulaci vycestování svých občanů na západ. Ve skutečnosti se však obával masového odchodu na západ, odlivu mozků, mladých lidí. Právě svobodné cestování vedle svobodných voleb a uplatňování vedoucí úlohy KSČ bylo základním zdrojem nespokojenosti lidí před 30 lety v tehdejším Československu. Obchody se začaly postupně plnit i zahraničním zbožím, byla tu kvalitní lékařská péče, 100% zaměstnanost, nižší kriminalita (lidé se neobávali procházet za soumraku ani jít do kina, divadla). Pronásledování odpůrců režimu se nedalo srovnat s tím, co se dělo ve společnosti v padesátých letech. To vše bylo ovšem vyváženo tím, že režim při uplatňování vedoucí úlohy KSČ, preferoval něco, co je neslučitelné s demokratickými principy tak, jak je očekáváme od moderní společnosti dnes. Uplatňování vedoucí úlohy KSČ v padesátých letech vedlo až k nejtěžším zločinům proti právu na život.
Společnost před 30 lety, to už byla společnost čistě pragmatická a konzumní. Nespokojeni byli právem především mladí lidé a odborníci, kteří nechtěli být v KSČ. Dá se říci, že „zbytek“ národa žádal pravidelně o devizový příslib. I takto zjednodušeně se dá popsat klima před 30 lety, kdy mnozí právě v tomto období doma vyplňovali žádost o devizový příslib k cestě na západ.

Žádné komentáře: