sobota 3. září 2011

Dřeváky

Jsem z rodiny, kde se až tak moc nenosily. Vlastně neznám nikoho kolem mne, kdo by je kdy nosil. Vím, že se říká, že je na tom jako Baťa s dřevákama, ale co vím, tak Baťa dřeváky nevyráběl, spíše jim pomohl do kamen.
Dřeváky společně s tulipány, to je motiv Nizozemí. Klapot dřeváků jsem u nás na ulici, co živ, neslyšel. Viděl jsem je na Hurvínkovi. Nebyly v žádné známé pozůstalosti, natož v kredenci s míšenským porcelánem. Snad, že se za ně lidé styděli. Ono když se o někom řekne, že je dřevák, myslí se o něm, že je prosťáček, hlupák.
Dřeváky nosil chlapík s dlouhým nosem – Pinocchio a snad služky jako domácí obuv, když šly do chléva, dát kravám, kozám, koním, drůbeži. Dnes se nosí holínky, tehdy dřeváky. Nevím si s nimi rady. Teplé ponožky do nich v zimě, v létě zpocené nohy. Místo vyčistit - vyhoblovat, ekologicky zrušit, hodit do kamen. Měly ozdoby, byly barevné?
Umím si v nich představit vzor vší barokní krásy – Honzu, na hlavě beranici, na nohou dřeváky. Beraní kožich, vestu, pumpky a dřevěnou obuv. Nemá šněrovadla, není potřeba krém na boty, leštidla, kartáče. A pravděpodobně hodně vydržely. Dřeváky. V Čechách? Snad na Slovači. V Čechách opravdu nevím. Plzeňsko, jižní Čechy, kus Moravy? A hlavně … Hlavní město? Tam by se styděli. A určitě se nekradly. Jsi v … jak Baťa s dřevákama. Stereotypy přežívají. A o dřevácích tak málo.
Jejich klapot musel být slyšet na hony daleko. To jenom koně se svými podkovami museli být hlučnější. A jak se prodávaly? Spíš, kdo je vyráběl? Na pile, ševci, truhláři? Musela to být svinská práce, samé hoblovačky, suky, odpad do kamen. Úžasné teplo z rozpálených pecí, kde se topilo dřeváky. Zabýval se někdo jejich významem, odkud k nám přišly? Zda na ně byla někdy reklamace, jak šly na odbyt? Nesmáli se nám věční posměváčci, že jsme také ze dřeva? Neumím si představit vojáky v dřevěných kanadách. Snad vojenští pucfleci, sluhové, markytánky, pradlenky a to je vše. Navlékali si je lidé u doktora? V sobotu v neděli na zábavu? Chodili s nimi na mši svatou, do hospody, do synagogy? Musím se zeptat rabína nebo biskupa.
Lidové tanečky v dřevácích, proč ne? Dřevák, to byla výhra. Neuplavaly. Asi to nebyla jenom bída ani z nouze ctnost. Nic jiného nebylo. A dřeva bylo vůkol plný les…

Žádné komentáře: