úterý 13. září 2011

Jeho excelence kůň

Ze hřbetu koně je vidět celičký svět. Kolik romantiky v sobě skrývá tahle věta! Posoudit by ji měl ten, kdo se v sedle narodil. Ten vám i poví, jaká je to dřina. U nás doma je život s koněm posuzován jako sport. Ano, kůň je víc než ušlechtilé zvíře. Je urostlý, má slušnou postavu, umí zabrat, je věrný, všestranný.
Kůň. Z domova mám před očima ty tažné s chlupatýma nohama dole u kotníků, co vážným krokem chodili z Machnína do lesa na Bedřichovku. Ty koně, co ořou, vláčí, tahají za sebou „čerta“ a vyorávají brambory. Pak dlouho nic až po letech pohled do jízdárny, kde parta mladých lidiček hřebelcuje jeho excelenci. A pak jsou tu koňské dostihy. Do Mníšku pod Brdy se jede kolem pražské Chuchle. V polovině října se jede Velká pardubická a pak těch pár závodů dalších ve velkých městech, třeba v Karlových Varech, Liberci.
Kůň byl i hlavní postavou na stěnách v Altamíře. Z koňského sedla velel jiným koním a lidem velitel jízdní hlídky. Kůň byl nepostradatelný ve velkých bitvách i malých šarvátkách. Kůň významně pomohl Pizzarovi pokořit Inky. Koňovi na hřbet naložili víc než velbloudovi. Kůň dodnes tahá dříví z nepřístupného lesa. Kůň vydrží všechno. Kůň je tu i proto, že dva tisíce let nebylo nic, co by ho nahradilo.
Mám rád koně na obraze. Jezdecký portrét by mohl být i bez udatného jezdce. Království za koně! Kůň v pohádkách, kůň coby bájný Pegas. Velké moudré oči, srst do modra… Kdo by zůstal chladný a neměl k němu sympatie? Určitě existuje i koňské nebe. Kůň asi nikdy na nikoho nedonášel. S koněm bývá i v šapitó cirkusu legrace, když laškuje s klaunem. Ve Vídni existuje i škola – španělská, kde koně naučí, jak správně ladně chodit. Kůň umí i počítat, škoda, že neumí mluvit. Přispěl by jistě k lidskému porozumění.
Koní stále ubývá. Lidé si z koní udělali tažná zvířata a hračku pro své děti. Na koni dnes nejezdí jen snobi. Kůň je fenomén současnosti. Je krásný, vysoko zdvíhá nohy, nechodí, ale tančí. Je a není to jen Šemík, je to přítel a pomocník. Vrací se k nám, od kopyt mu srší jiskry, je bujný, nezkrotný.

Žádné komentáře: