sobota 29. září 2012

Jenom povzdech aneb Za dobrým jídlem




Nevím, zda to znáte za kinem Lípa, blíž Nise. Tam v takovém zákoutí pravidelně ve čtvrtek týden, co týden po čtvrté hodině odpoledne nakupují vietnamští obchodníci z aluminiových boxů plavuně, přesličky a mořskou trávu. Zpomalím krok a v úžasu hledím, jak tihle vzrůstem malí chlapci původně od rýžových polí zbožně hledí na svazky zeleniny, co se záhy promění v jejich národní jídlo. Asi ano, neboť už z jejich kroku poznáte že kolem vás prošel uzlíček stravovacích nervů, který se tak mocně těší až zeleninu povaří, že vás nevidí. Jindy tak slušní pokorní služebníci obchodu jdou s noži se třenkami u kotníků bot.
Nepozdraví, jsou zmatení. Vidina jídla z domova je rozteskní, rozpoltí. Jídlo je vrací domů. To platí všude, kam dojede auto s plavuněmi a s přesličkami. A platí to jak pro chlapce a děvčata z dalekého Vietnamu, tak pro obchodníka z Frýdlantu, redaktora z Jablonce, posunovače ze Žatce, sestřičku z Varnsdorfu. Vím, o čem mluvím, co se mi honí hlavou, když sním o dobrém jídle. Vy mladí už si to nepamatujete, ale nebylo kdysi Globusu, Tesca ani Interssparu, ale byly tu obchody, co voněly sortimentem, který nabízely, dršťkovou polévkou i vuřty s cibulí.
Tatínek prodával v zelenině a považte, přesto, že šlo o zeleninu, které trvalo značnou chvíli než dorazila z polí Polabí na pult do Ruprechtic, voněla. Voněla a já ještě po padesáti letech jsem na tom jako ten obchodník z Vietnamu. Kde k tomu došlo, kde došlo na lámání chleba, kde voní seno jako sušené bylinky? Budete se divit. U sousedů v Žitavě, v jedné z těch uliček k radnici, kde prodávají Vietnamci. Co tím chci říci, milí čtenáři? Už to tak dnes chodí v těch velkých řetězcích tam, kde voní kilo mouky stejně jako ředkev, nebo náhradní duše ke kolu.
Co z toho všeho vyplývá je na bíledni. Dělej, co umíš, člověče, bývalý studente z Harcovských kolejí. Staré dobré časy v podobě dobrého jídla, vůně peřin z husího peří, ovoce a zeleniny, co vydrží a nekazí se, je v Čechách asi navždy pryč.
Je mi známo a zároveň si i myslím, že tyhle aféry s omýváním jídla a pomlouváním zahraničních sousedů přivede zákazníky tam, kde si jídla budou vážit. Třeba to nebude zítra, ale věřím, že se doba poctivosti do našich obchodů vrátí.              

Žádné komentáře: