pondělí 10. září 2012

Svět ozářený podzimním sluncem



Asi by se mi už nechtělo sedět v osm ráno v lavici a křičet: „Dobré jitro, paní učitelko!“ Však taky pospolitost hloupne a já mám z toho škodolibou radost, když vidím i doma vědou ozářené příbuzenstvo. Světu odpustím i to hnusné vstávání v pondělí časně ráno.
Září, to je rovněž o ovoci. Švestky, jablka a hrušky, česká klasika, a z toho zas různé zásoby do skla a k sušení, jako bychom čekali tsunami. Spíš to bude tím, co stojí kompoty a křížaly v obchodech. Zlodějina je ještě slušné slovo k tomu, jak se obchodníci k nám spotřebitelům chovají. A tak se omlouvám všem, kteří zavařují, suší, proslazují a želírují. Mají recht. Nekonzervovat znamená podporovat neslušnou marži obchodníků a připravit se o laskominu v době zimních plískanic.
Maminka zavařovala i kořenovou zeleninu systémem čalamáda. Šedesát sklenic namíchané nařezané mrkve, celere, petržele, cibule, kedlubny, vodnice, květáku. Asi si nedovedete představit, co to z téhle skvadry udělalo za bombu – minu vitamínů. Žel, po otevření rovněž i zdroj tak silného zápachu, že olomoucké tvarůžky vedle téhle naložené zeleniny voněly, jak šeřík v pětačtyřicátém osvoboditelům od německých okupantů…
Jedlo se to u otevřeného okna. Ptactvo nebeské, slétávající se na stromech za okny, v hrůze opouštělo své domovy v domnění, že nastal chemický Armagedon Česka. Co se u otevřeného okna nesnědlo, opět se vzduchotěsně uzavřelo a ukládalo do špajzu, jako by se pracovalo s už jednou odjištěnou zbraní. O spotřebě se vedly protokolární zápisy. Žil jsem ve strachu, aby zbytek rodiny tu mou ,,smradošku“ nevyhodil. Jak vidíte, o kulinářské zázraky není nouze ani u nás. I Češi mohou konkurovat Vietnamcům a Číňanům, co prý jedí i nohy od stolů.
Září, to je i babí léto, vinobraní, bleší trhy, výstavy a vernisáže, hledání hub, výlety po okolí, finišování dostavby čehokoli, co jsme z jara začali. Září je prostě takový univerzální měsíc, který má mnoho tváří. Čtyřletí jdou poprvé do školky (nazdar, Honzíku!). Je to čas sázení ovocných stromků, keřů, oprav střech, chodníků a silnic. Času, kdy je ještě možno posedět večer u ohýnku, poklábosit s přáteli, zahřešit si v ořeší i zrýt zahrádku.
Září je měsíc, kdy ještě není pozdě a je možno začít. Záleží do čeho jdete a hlavně s kým… To je důležité vědět. Kdo vykope ty jámy u plotu, kam jsme letos chtěli dát živý plot? Stihneme to?
Egon Wiener
P.S.: V září taky vyjde spousta nových knížek. I jedna moje. Egonovy pohledy a pohlednice 4. Přeji hezké počtení a nad zahrádkou hrbení.           

Žádné komentáře: