sobota 29. září 2012

Nebezpečný rok 1945 v kraji pod Ještědem




S osvobozením 9.května 1945 to bylo v našem okolí všelijaké. O jaké osvobození pro zdejší Němce šlo? Snad pro ty ubožáky válečné vězně, židovské ženy v lágru v Bílém Kostele, totálně nasazené Čechy, ale pro ty z domků, vil a statků v Liberci, Hrádku n/Nisou, Frýdlantu, Jablonci asi ne.
S organizováním výkonu bezpečnostní služby bylo na tomto území osvobozené republiky započato až 25. 5. roku 1945. Do té doby se o bezpečnost staralo několik českých dobrovolníků. Doba byla příznivá všemu, co známe z dějin… Za Rudou armádou přitáhly do pohraničních okresů loupeživé tlupy marodérů, zběhů v uniformách ruských vojáků, vlasovců, kteří uniformu německých vojáků vyměnili za ruské vojenské rubášky. Ti všichni vykrádali a loupili na Liberecku a Jablonecku i za bílého dne a to jak u Němců, tak u přicházejících Čechů.
Od nově vznikajících úřadoven ,,OSK“ (okresních správních komisí) vyžadovali se zbraní v ruce příděl různého zboží. Zpočátku jim bylo vyhovováno, neboť všichni čeští úředníci byli přesvědčeni, že se jedná o příslušníky Rudé armády a z vděčnosti a úcty k ní se snažili přáním vyhovět. Když došly tyto informace na velitelství Rudé armády do Liberce, tak došlo na všechny úřadovny ,,OSK“ striktní nařízení žádosti zamítat a ,,žadatele“ předávat ruským vojenským orgánům. To se týkalo i vydávání různých ,,bumážek“ - legitimací. O ně žádali především vlasovci a zběhové.
Odmítnuti neváhali střílet. Tak přišel o život 22. 8. 1945 na Záskalí Josef Poliak, obdobně 23. 9. 1945 František Hybner s manželkou z Görsdorfu (Loučná – dnes Hrádek n/N). Ruské vojenské soudy odsoudily často i k výjimečným trestům zastřelením ruské vojáky, kteří znásilnili, jako například v Machníně. Nově vzniklá OSK (po 25. 5. 1945) šetřila i předávala soudům také české hrabivce, kteří od Němců kupovali majetek, který jim již nepatřil. Tento zločin byl trestán soudy republiky mnohem přísněji, než kdyby Čech nakupoval od českého zloděje kradené věci.
Kriminalita v druhé polovině roku 1945 začala prudce stoupat. Nejvíce poškozovali republiku Němci určení k odsunu z republiky. Takoví Němci neváhali zapálit svůj dům a uniknutí trestu řešili někdy i spácháním sebevraždy… Sabotovali výrobu, ničili stroje, zásoby. K větším sabotážím došlo např. 9. 7. 1945 v Chotyni v továrně na čokoládu Körber. Továrna sloužila jako sklad střeliva po německé armádě. Při výbuchu přišlo o život našich 7. českých vojáků. Po této zkušenosti byli všichni Němci z obce vyhoštěni. A přitom policejní stanice byly obsazeny 3-4 policisty – příslušníky SNB (sbor národní bezpečnosti). Za tak slabého počtu příslušníků SNB začal i jejich hlavní úkol pro léta 1945 – 48, asistence při odsunu Němců z českého pohraničí.              

Žádné komentáře: