úterý 16. října 2012

A je po volbách, vzácný pane!




Jsme tu všichni? Někdo je ještě uhnaný, zbrocený potem, jak spěchal od Letohrádku Hvězda, jiný nešťastný a smutný pro to,co všechno ztratil, jak hnal koně pražskou dlažbou, že   nezavřel truhlice, další, jak čekal, až si pro něj přijdou a jiný zas nabádal vdovu, kterého z pánů bratranců si vzít…
To byla Praha a doba po Bílé Hoře, ne nepodobná té dnešní povolební i té za dva roky, až vláda i sněm spadne do klína zas jiným obročíkům a na radnicích bude vesele…
Komu popřát a nezadat si? Samozřejmě, že Češi mívají pokaždé aspoň dvě želízka v ohni a ani dnes tomu není ani v Liberci jinak. Všichni vědí, jak to chodí třeba v nemocnici, proč nikdy neskončí Spacium, jak to je s teplárnou, kdo bude městu svítit, kam s příbuznými…
Pravicová vláda má v Praze svého hrobníka Dalíka, který snad, jak mnozí vroucně věří, využije nabídnutého pasu a uteče. V Liberci se čeká, kdo hrobníkem bude, až první promluví. Pravici praskla guma od trenýrek a dnes a možná i za dva roky bude tou Popelkou, co přebírá zrníčka rýže v rozsypaném popelu, a pak snídá kaviár na hradě.
Vše záleží na tom, jak se Půta popasuje s Korytářem, jehož čas opět přijde s dalšími volbami na radnici. A potom to teprve bude zajímavé! Ale i teď bych chtěl být muškou a být při tom, když se boří stará sousoší a noví hoši se učí stát pevně na nohou.
Češi mají své oblíbené zahrádky a u nich zadní vrátka a ta, jak jinak, hojně používají už od Bílé Hory a všech těch revolucí při vědomí toho, že na druhé straně barikády je pořád někdo z rodiny.
Jó, život je jak chleba namazaný máslem. Pokud vám upadne spolehněte se, že bude ležet namazaným dole. A tak se, prosím, vyvarujme stavby šibenic a vystavování useknuté hlavy opozice. Někdo by do temnice jít mohl, ale ne s uťatými pažemi a vytrženým jazykem.
 Příštím prezidentem republiky bude jistě někdo jiný, než o kom snil mnohý Liberečák. Co se dá dělat. Je tu Okamura, dar rýžových polí, vysokoškolský Maor, co vypadá jako čert… A proč ne první kosmonaut, hrdina ČSSR a SSSR, nebo ještě někdo jiný???

Žádné komentáře: