sobota 13. října 2012

Jak překvapivě dobře si žili naši předci na vesnicích




Je to o něco víc než 60 a o něco míň než 120 let, co se v té mé vesnici a kolem neměli lidé až tak špatně, jak bychom si z pohledu dnešního spotřebitele mysleli. Především obce žily tak, aby byly soběstačné a obyvatelé cokoli, co potřebovali našli tam, kde žili. Prostě, když jim nešel internet, tak jim ho soused opravil… (To byl vtip).
Tak zaprvé se každá rodina navenek i uvnitř chovala jako celek a rozhodnutí jednoho každého, v hierarchii od nejmladších po starší, bylo konzultováno a řešeno v rodinném kolektivu… Velmi se dalo na vztah k církvi, k sousedům, k zvířatům, k zákonitostem přírody, k samotné obci a národnosti. Odtud máme ono rčení, že rodina je základ státu, které v současné podobě rodiny znamená, že náš vztah k současnému státu je nejméně z 50% jiný, než byl v dobách předešlých…
Vstávalo se časně. Pracovávalo se doma na poli, u stavu, nebo v dílně, která navazovala na obytnou část a ta na chlév. Dílna. To byla obyčejně mačkárna skla, brusírna, ševcovská dílna, krejčovna, truhlárna, pec – kovárna, košíkárna, výrobna sýru, másla… U domu stála sýpka, budka - WC, hnojiště, často přístavek vejminek, holubník, králíkárny,  přístřeší pro husy, kachny, seníky, často i zvonička. Na pole to, v rámci intravilánu obce, měla rodina jen pár set metrů, stejně jako na louky, kde se sušila sena. Z nedalekého lesa se bralo dřevo na topení.
Pokud byl ve vesnici rybník, protékal jí potok, nebo řeka, byli zde rybáři. Majitelé menších stavení se dávali najímat majiteli statků, ostatní za prací dojížděli – docházeli do měst do továren. Zbytek bezzemků byli žádaní řemeslníci, ševci, krejčí, truhláři, zámečníci, zedníci, cestář, elektrikáři, cestáři, povozníci, autodopravce, obchodníci, kováři, pekaři, hrobník, pokrývači.
Zvláštní sortou byli na vsích státní zaměstnanci a pokud byl na vsi velkostatek, pak úředníci statku, obce, učitelé, řídicí, lékař, farář, policajt, fotograf, hrobník, advokát, lékárník, hoteliér. obecní sluha, úředníci obce a další.
Dá se říci, že taková větší obec městys, byla uzavřeným kruhem bezpečí, jistoty, prosperity a stability po dobu desítek let, záruka toho, že kdo se zde narodil, mohl zde v poklidu žít, vychovat děti a ve stáří kolem 70 let i zemřít, pokud se jim vyhnula léta válečná, epidemie, nedostatek práce a emigrace za prací do daleké ciziny.
Obě světové války zasáhly tvrdě do těchto obcí žijících poklidným, ospalým životem. Vesnice, větší obce se v padesátých letech změnily v zásobárny továrních dělníků a ve velkoprodukční zemědělské giganty. Práci, zastávanou kdysi několika lidmi, začaly vykonávat skupiny specializovaných zaměstnanců. Byly tu i velké stavby přehrad, dolů, nových továren, silnic. Vesnice a její poklidný život se změnil natolik, že přestal být onou familiární jistotou dnes změněnou na společnost majitelů nemovitostí a víkendových chalupářů.

Žádné komentáře: