sobota 13. října 2012

Pamatuji si jedno auto v obci




Pamatuji si jedno auto v obci  a to bylo tatínkovo. Druhé Martincovo, třetí Liebiegovo naproti, přes ulici zahrabané v slámě, aby ho nikdo neviděl. Uschoval ho německý šofér, který nemusel do odsunu. Starého Martince někdo udal pro protistátní činnost a jeho auto stálo v garáži. Tátu tohle čekalo taky, ale auto včas prodal.
V podstatě nás, kluky hrající si na ulici pod Machnínským kostelem, nic neohrožovalo. Nakonec to byl tatínek jednoho z nás, pan Reichl, co si koupil auto na dřevoplyn s postranicemi ze dřeva, takový relikt z Druhé světové války. Před tatínkem správcoval v truhlárně Simm + Wagner, myslivcoval, včelařil a hlavně trpěl, když jeho synové Otík a Ruda něco provedli. Postupoval podle svých neměnných výchovných postupů, které omezoval na to, že kluky seřezal řemenem a čekal zázraky.
My jsme bydleli naproti, v Nordlichtu, a přes ulici bylo vše slyšet (žádná auta po ní nejezdila) a tak moje maminka běhávala za Reichlovou, ať toho Otíka její manžel nezabije. Reichlovou to asi moc nenadchlo. Jediné, co na to pokaždé řekla bylo, že Reichl ví, co dělá a ať si máma hledí svýho…
Po takovém výprasku jsem se cítil, jako bych ho dostal i já. Přelezl jsem branku za klukama s hloupým dotazem, jestli to bolelo. Většinou asi jo, protože ten den naše blbnutí skončilo. Otík šel za staršíma klukama a já s Rudou a Jardou Kalenským jsme se sešli u Reichlů na půdě a plánovali příští alotria. Byli jsme nerozlučná trojice.
Za kostelem už byly jen pole, rokle a haldy zeminy ze zarostlé přípravné práce na Hitlerovu dálnici, co měla vést přes Machnín kolem Liberce do Prahy. Dál už jen břízky a malé bunkry, které pořád ještě tajily drobné nálezy po našich vojácích, kteří se zde před pár lety, v roce 1938 mobilizovali.
Pro nás to bylo území nesmírné radosti, volnosti a dobrodružství. Nic nemohlo být na světě dobrodružnější a zábavnější, než území od kostela k Bedřichovce, ke Chrastavskému oku, rybníku, vzniklému rovněž na území přípravných prací neměcké autostrády. A všude kolem břízky, a široširý svět cest a cestiček vhodných na závody, přepadávání se, chození na houby, borůvky a na žaludy pro místní myslivce. Neznám lepšího výběhu pro kluky než bylo okolí naší krásné vesnice. Od Mrázků k lípě, po úbočí Ovčí hory zpět dolů, podél tří rybníčků k mateřské školce. Hrad Hamrštejn a okolní důlní štoly... Však jsem do jedné vlezl a nemohl zpátky. Elektrárna, prastará, s vozíky na uhlí, Schwabova vila - domov řeckých dětí – oční ústav, Machnínské hřiště, vodárna a pod ní nádherné koupaliště, škola a meandry řeky Nisy. Bramborárna, s obrovitými kameny pro velký mostní oblouk německé dálnice do Prahy, které skončily v základech monstrózního Stalinova pomníku v Praze.
To všechno byl náš Machnín. Machnín Rudy, Jardy, Petra, Pavla, Vlastíka. Machnín padesátých let minulého století, kdy projelo za den maximálně pět osobních aut a pan Holínský se ,,svým“ Sauerem, náklaďákem s balíky do hamrštejnské Textilany. Laml, neodsunutý Němec, koval koně v kovárně naproti elektrickému domu, kde žili dělníci pracující v elektrárně. Stál kousek od mlékárny, kde nalévala mléko z velkých bandasek do malých paní Jungová.   

Žádné komentáře: