sobota 27. dubna 2013

Jak si to kocour se mnou vyřídil a něco z dějin praní




Dnes ráno v 5:30 hodin mi zavolal šestikilový kocour. Přítelkyně mě má v mobilu ve volbách jednoho stisknutí. A právě toho Orm,  kočičí monstrum, využil a poslední den Velikonoc roku 2013 mi zavolal. Udělal to při vědomí toho, že jsem sám a chci spát aspoň do devíti. Už jsem nezabral.
Rád bych Orma obvinil a obžaloval třeba v Oslo, že bojuje s lidmi nečestně a podpásově, nehumánně a brutálně. Mám tu po ruce pomlázku, svrbí mě dlaně a rád bych zneužil své fyzické a intelektuální převahy a jako necita a vesnický zpustlík přikoval bych kocoura k veslům galéry vrazil mu do úst roubík a donutil veslovat a veslovat…. Až by na kilech ztratil….
Bydlím v paneláku a tak vím, co se má a co se patří. Panelák se má budit v 8:00 budíčkem. To sousedky zapínají pračky a řemeslníci vrtačky. Začínají chodit podomní obchodníci s vírou a elektrickou energií. Budí se důchodkyně, psi se dožadují svých procházek a žrádla… A do toho Vám začne dupat, poskakovat sousedova obstarožní pračka… Ó ne. Ty nové, už netančí, perou potichu a když jim něco nevoní tak s Vámi komunikují. Jsou třeba z Turecka a umí česky. No není to báječný? Je, je to báječný.
Když jsme ještě bydleli na vesnici, tak praní to byl obřad. Není to tak dávno, pár desítek let zpátky, konec dvacátého století. Té vody! A pořád dávat pozor a neopařit se. Nebyla to práce pro trasořitky. Žádné zmačknout knoflík, vzít si knížku nebo mobil do ruky a volat kamarádce. Praní byl u nás v pátek čas po koupání, někdy zabralo i celou sobotu. Praním se zabývala pradlena. Praní byla dřina a čím dál hlouběji do dějin je otročina o studené vodě, fyzické náročné dřině, která nikomu neschází.
Nedá se s tím nic dělat, dějinné události spojené s praním jsou za námi. Rovněž tak je to s pračkami, které prošly naší koupelnou. Šlo téměř vždy o valchu, zvlněný plech, později stočený v buben, se šnekem a s odstředivkou. Vše zvlášť, nebo pohromadě se silným motorem, někdy jen s ručním pohonem klikou zakapotováno a pod světovou značkou, nejčastěji v bílém emailu, značka ROMO, Philco, Gorenje…
Je odzvoněno praní na koleně, přelévání vařící vody z vany do hrnců, zvedání mokrého prádla a jeho přenášení z místa na místo, jako když kočka přenáší koťata. Z jednoho takového nošení vyrostl i šestikilový Orm, aprílový telefonista dnešního častého jitra.
Psáno 1.  dubna 2013 a v Liberci je všechno pod sněhem. To není Aprílem….      

Žádné komentáře: