sobota 27. dubna 2013

Svijany, to není jen sud piva




Na cestě z Prahy do Liberce stojí ve Svijanech při silnici v kopci na mírném svahu, zámek, v jehož zahradě a okolí se našlo mnoho z toho, co zbylo po lidech z dob kamenné, z doby lidu popelnicových polí. Ukázkové pohřebiště z pozdní doby bronzové. Zhruba před 130 lety se tu při hluboké orbě odkryla řada hrobů. V širokém okolí se našly pod odborným vedením další hroby a celá oblast, v šíři mnoha čtverečních kilometrů je dosud nezmapovaným významným sídlištěm Mladolužického charakteru. Západně od pivovaru ve Svijanech se pravděpodobně nalézá další rozsáhlé prehistorické sídliště. Rovněž je tu i nevídaná lokalita nálezů bronzových labutěnek nedaleko Mlýnského ostrova.
Co vše se tu asi skrývá pod povrchem pod pár centimetry travnaté plochy? Svijany, Příšovice, okolí Sychrova... Buď jak buď, dejme se překvapit. Tahle jihozápadní část libereckého kraje, skrývá v podzemí ještě mnoho úžasných překvapení…
Svijany, jak vidno, nejsou jen sud piva, ale i ztracené knížecí dvorce hluboko v podzemí. Jsou i současnou krásnou obcí s okolím, které stojí za návštěvu  autem, na kole i pěšky. Není nad to, zajímat se o kamení, po kterém šlapeme, o trávu, do které si leháme, o stromy, pod které sedáme k odpočinku. A právě v této části Liberecka osídlené už odnepaměti můžeme najít hledanou pohodu a klid, který v ostatních uspěchaných částech kraje často postrádáme. Ono je zde i tepleji, než na severu kraje.  Ovoce, zelenina i obilí tu zraje časněji a možná je i zdravější.
A k tomu pivu? Není co dodat – pivo ze Svijan, z Rohozce, je základem dobrého trávení a mnoha radovánek, které na pití piva navazuje nepřímo. Slavnosti piva se například staly součástí téměř lidové zábavy. Bylo by víc než přínosné rozšířit povědomost návštěvníků i kraje s jeho pradávnou historií. Do velkých muzeí se lidem nechce, takže muzea musí s malými expozicemi za lidmi na dvorky, do škol i na různé slavnosti. Mají se čím pochlubit. Tak se tedy chlubte, muzejníci, rád vás uvidím, ať je to kdekoli.

Žádné komentáře: