čtvrtek 22. května 2014

Ten strach byl okouzlující


Moje maminka měla utkvělou představu, že při dětských hrách to budu já, kdo se zavře do skříně, do lavice a budu se odtam dívat na ty, co mne hledají dokud – dokud mi nedojde vzduch. Co k tomu dodat? Mizerné dětství a mizerné hry. Kdykoliv jsem se báječně schoval, tak první z těch, kdo mne našli, byla moje matka… Co dodat?
Tak tomu bylo dokud si nenašla práci v Liberci, v ulici, co už není, ale stále jí projíždí liberecká tramvaj. V Jánské ulici, v krajském podniku zemědělského zásobování. Nám, co něco víme o jednom ,,S“ v názvu republiky a ústavě z roku 1960, je jasné, ve kterém roce tam moje maminka pracovala – respektive, odkdy jsem se mohl „svobodně“ schovávat, kdy a kam jsem chtěl.
Většina ,,krajských“ podniků, po zřízení Severočeského kraje s krajskými úřady v Ústí, se tam přestěhovala po roce, kdy jsme se stali ,,socialistickým“ státem a získali jedno ,,S“ v názvu republiky navíc. Málokomu z libereckých úředníků se chtělo do Ústí. Tudíž i má milá máti mne opět záhy při dětských schovávačkách nalézala první.
V té době literární hrdinové Čuk a Gek ve stejnojmenné ruské knížce, která nám byla školou doporučena ke čtení, jeli transsibiřskou dráhou v uzavřené ,,krabici“ za tátou do Moskvy. Nic víc, než, že to přežili. V Moskvě se s tátou ve zdraví sešli. Někde v tom textu byla i silná socialistická pointa vítěze revoluce v Rusku. Ve škole chodili připraveni k tabuli, měli silně motivované skutky. Revoluční čtení pro děti od druhé do čtvrté třídy národních škol si přečetla i moje zlatá maminka. Měli jsme doma něco, co měli letci v Anglii než vzlétli nad kontinent k boji – briefing. Nadporučíci i poručíci ze Švejka, než zaútočili na Rusy měli porady, jak naložit s osudem, který je silně ohrožen světskou mocí, kdy mocní tak výrazně zasahují do práv a povinností jednotlivce. Musel jsem mamince svatosvatě slíbit, že se nedám za žádných okolností cestou Čuka a Geka, nebudu slavný a nebudu nikomu ze sebe dělat hrdinu.
Bylo pár let po válce, našim režisérům filmů otrnulo a uvěřili, že vyhráli jenom naši a tak jsme byli zahrnováni válečnými činy, které konali lidé vzoru Čuka a Geka. Takové zábavy mne však maminka se svou fobií z uzavřených prostor ušetřila. V pionýru mne prozatím ponechala, leč kontrolovala. Ze všech skříní zmizely klíče, zadní stěny skříní byly z ,,nepochopitelných“ důvodů uvolněny. Já to všechno přežil. Hry na schovávanou a jejich pozdější variace byly už dávno mnou i paní matkou přečteny a odhaleny dřív, než jsem upadl v jejich tenata.
Dubová a malovaná selská truhla šla z domu a maminka snad jediná v zemích budujících socialismus a uvítala výrobu nábytku z dřevotřísek, se stěnami z tvrzeného papíru. Mě už to bylo jedno. Už mě nikdo nikdy nikde nehledal… Maminka v klidu zemřela a já se nestačil divit, jak hlavní postavy románu Čuk a Gek, v češtině i v originále upadli téměř v zapomnění… Pokud ji z oněch let doma v knihovně máte neváhejte. To musíte číst!

Žádné komentáře: