úterý 21. března 2017

Čím budu, čím se budu jednou živit?  



            Čím vším se lidé živí.... Hned po válce to bylo jiné. Svět byl v pohybu a skoro všichni se stěhovali. Jedni dobrovolně, druzí nedobrovolně, museli. Co se týče mé rodiny, Hitler nás naučil  počítat - z matčiny strany, z otcovy strany a v procentech. To vám povím, to byla rovnice, která tehdy za války vedla mnohé do koncentračních táborů, na smrt.

            Ti, co přežili už nebyli doma nikde, ti, co to způsobili, táhli své vozíky s peřinami, hladovými dětmi a nic nechápajícími stařenkami podél Baltického moře daleko od útrob rozbombardovaného Německa, kde byli jako sudetští Němci z českého pohraničí nevítání... A tak    ti, co uměli mačkat sklo, začali znovu na zelené louce, ti, co tkali látky, začali v Augsburgu znovu, ti, co se živili hudbou, obchodníci, lékaři dojili v kibucu krávy, okopávali mrkev a stromky pomerančovníků.

            V Machníně, naproti zřícenině hradu Hamrštejn na sluneční stráni, chytal zmiják do pytlíku zmije na prodej a na požádání se s nimi pochlubil, dal se vyfotit. Muž, co nemluvil a neslyšel prodával v obálce šest uměleckých pohlednic. Právě tolik, aby, když prodá, neumřel hlady. To už byla doba, kterou si živě pamatuji.

            Láska, co kopal v Machníně na hřbitově hroby, stěžoval si nám, klukům s odřenými koleny, že mu to nevynáší. Cestář Štěpánek a Hnízdil. První měl v kompetenci cestu z Machnína od Nisy nahoru ke Chrastavě, druhý od výboru na Karlov k Ostašovu. Oba si k cestařině vydělávali prodejem jablek z jabloní u cesty. Podrbelný, jeden z mála analfabetů v obci, se živil stahováním králíků, sušením kožek, zabíjením slepic, kůzlat, a tak podobně. Truhlář Matouš měl důchod 200 korun, a tak léčil. Byl předsedou ,,Červeného kříže“ a byl tak starý, že prý to už byla jeho doména za Rakouska, za první republiky, za Němců co obsadili naše Sudety (1938 – 1945) a  později, po osvobození léčil i ty, co dosídlili pohraničí po odsunu Němců. Každý mu za to  léčení něčím platil. Peníze nebral a tak se topil ve vejcích, a králíky a slepice zase rozdával jiným.

            Ve vesnici byla i prosperující truhlárna Simm a Wagner, jejímž národním správcem byl po válce tatínek. Tím se i živil... Byl vyučený tkadlec, a tak  funkci „ředitele“ - pana správce v truhlárně -  bral jako povýšení. Žel, nebylo tomu tak. Když se vrátil z nápravného  zařízení, šel do chrastavského Totexu dělat elektrikáře, soustružníka, kotelníka, v tomhle pořadí. Byl v té fabrice šťastný. Když ve dvě zahoukalo, sedl na kolo a těch 5 km domů poctivě odšlapal s čistou hlavou a šel na věž místního kostela natahovat kostelní hodiny.

            Pracovat se musí. Tehdy nošené prvomájové heslo, kdo nepracuje. ať nejí, bylo bráno velmi často za základ diskuzí, kam spěje naše společnost. V mém životě uplynulo 70 plodných let. Co vím, vše se nějak zvrtlo. Platí, co neplatilo, co nikdy neplatilo, platí. Svět je o něčem jiném, než bejvávalo. Dětem už nevyprávím pohádky, protože jim taky nevěřím. A děti? Sotva komu uvěří. Od malička umí s počítačem, což se já už asi nikdy pořádně nenaučím. Svět se změnil a to, čím se kdo živí, se asi nikdo nikdy nedozví. Čím jednou jeden skutečně bude, no to odpoví někdo jiný. Kéž se najde práce pro všechny.

Žádné komentáře: