čtvrtek 9. března 2017

Před více jak padesáti lety


            Psal se rok 1966, to je dnes více jak padesát let. Bylo nám tenkrát osmnáct let a svět nám ležel u nohou. Čekala nás dvouletá vojenská prezenční služba všude, kam nás pošlou. Od Košic po hraniční čáru u Aše. Mnoho kluků se nevrátilo – zůstali na Slovensku, u Znojma, daleko od severních Čech. Žili jsme posledními měsíci před doručením říjnového povolávacího rozkazu.

            Svět kolem nás byl plný hudby a písniček. Dokonce i v naší televizi jsme viděli Udo Jurgense se šlágrem Merci Cherie v Galavečeru Eurovize. V roce 1966 se dokončoval kultovní film Ostře sledované vlaky, jehož uvedení do kin bylo malou revolucí stejně, jako nová generace zpěváků – Vondráčková, Přenosilová, Kubišová, Blehárová, Chladil, Zíma, Gott… Helena Vondráčková nás dostala písničkou Jéňo hrej si a Yvone Přenosilová písničkou Pomalu a líně, Helenka Blahárová nám zpívala Tím pro mne končí svět.

            Opravdu se nám na dva roky z domova nechtělo. Jeden z nás nakonec opravdu nemusel. Jarda Kalenský, spolužák z průmyslovky, v Liberci ve dench našeho odjezdu do vojenských posádek prohrál boj s rakovinou. Utěšit se nás snažil Josef Zíma Stříbrným jezerem, Milan Chladil Posledním stádem a karel Gott Modrou jeskyní. Naši mladší sourozenci se dočkali písně z filmu Vinnetou, kterou tehdy nazpíval Štefan Mádl. Úplně bych zapomněl na Václava Neckáře a jeho hit roku – Lékořice. Text Vomáčky a Blažka doprovázený orchestrem Karla Vlacha patřil k tomu nejlepšímu, co doba v čechách posluchačům nabízela.

            Nějak se mi sem nevešlo vzpomínání na Waldera Matušku. My kluci, spolužáci Olinky Blechové, ho neměli rádi. Přebral nám spolužačku a v hotelu Zlatý lev, kde byli zpěváci během LVT ubytováni, dělal po nocích hroznou paseku. Ale zazpívat? Zazpívat to on uměl! Když zpíval o koních, chtěli jsme být s ním v sedle divokého mustanga, když zazpíval o růžích, voněly i nám…

            Jo, šedesátá léta, doba malin, nanuků, písniček a velkých očekávání, co přijde, co všechno nás potká, co můžeme čekat od dvouleté vojenské služby… zatím jsme žili dneškem. Úžasným Jaromírem Mayerem, Můj úděl, Jiřím Suchým Modré džínsy, ale i „Pilarkou“, která nám zazpívala Lenonovo a McCartneyovo Já čekám dál. Beatles nikdy nezemřou…

            Tak jsem se ohlédl za rokem 1966, kdy jsme my, kluci narození v roce 1946-7 šli na vojnu. Byla to léta, která z nás udělala chlapy. Alespoň z většiny z nás. A písničky? Právě ty nám pomohly takříkajíc přežít a změnit se z rozjívených kluků v samostatně myslící mladé muže, kteří přestali být mamánky a stali se dospělými.

Žádné komentáře: