neděle 10. března 2019

Dokument mající cenu zlata





Stále se potkávám s událostmi, které nám a našim dětem připadají jako z jiného světa, z jiné planety. Starý Habendorf, dnes už mnoho let Stráž nad Nisou. Držím v ruce dva nažloutlé papíry, to málo, co zbylo po Anně V. Z toho prvního cituji doslova: "Potvrzení: Místní národní výbor (ekvivalent dnešního obecního úřadu) ve Starém Habendorfu potvrzuje tímto, že není politických námitek proti paní Anně V..., nar. dne 3. října 1902 v Horním Růžodole (dnes součást města Liberce), bytem ve Starém Habendorfu č. p. 12. Jmenovaná se chovala vždy vzorně, jak se na pravou Češku patří. Za národní výbor, podpis nečitelný, čitelné kulaté razítko – Místní národní výbor – Starý Habendorf dne 7. srpna 1945."

Čeština nijak vybroušená, ale řeč přimá, burcující... Nic víc o paní V. nevím, snad ani vědět nechci. Je na místě otázka: Obstál by dnes každý, být „pravým Čechem“? Komu by se dnes chtělo před takovou komisi, úředníka, který vám vystaví - nevystaví dokument, na kterém je nebo není závislý váš příští osud, a začít znova. Je to vskutku dokument mající cenu zlata.

Druhý papír z těch, co zbyly po Anně V. je neméně zajímavý. Má název „Mýdlo“. Formátem je stejný jako první. Jiný psací stroj, čeština o něco lepší. Cituji doslova: "Mýdlo. Do 2,5 l měkké vody nechá se rozpustiti 1 kg tuku /přeškvařeného/ a přidá se 20 dkg jemně roztlučené kalafuny. Pak se přidá po částech 20 dkg louhu sodného za stálého míchání. To vše se provede navečer a druhý den se tato směs asi tak dvě hodiny vaří na mírném ohni. Když jest mýdlo uvařeno, což se pozná kápnutím na talířek, že hmota ihned tuhne, vylije se vše do vodou vypláchnutého pekáče a nechá se den tuhnouti. Druhý den se rozkrájí na kostky a nechá asi tři neděle sušiti."

Stejný papír, stejná patina, každý o něčem jiném, a přesto v době vzniku víc, než potřebné, nezbytné. Už ne anonymní potvrzení, ale zcela konkrétní psaní, zbavující Annu V. zapomnění. Je to zde, ve zcela konkrétní vzpomínce. Není už možné zapomenout. Nejen, že byla " pravou Češkou ", chovala se vždy vzorně a vedle těchto krásných vlastností uměla i prakticky uvařit nedostatkové mýdlo. Uměla i poradit dalším, jak se to dělá.

Nebylo to pokaždé jen o něčem světoborném, co si stojí vysoko, ale i o tom obyčejném, jak získat nedostatkové mýdlo, být člověkem a poradit dalším lidem. Vážená a milá Anno V., přes propast hlubokou víc jak 70 let mi dovolte, a říkám to rád, potřást vám rukou, poděkovat za to, že jste byla a zůstala i v těch tak revolučních dobách sama sebou. A to mýdlo je bonus, který se jen tak nevidí. A dá se i přidat. Myji si ruce.


Žádné komentáře: