neděle 10. března 2019

Voní, voní, co to tu smrdí?




Syndrom bílého pláště, stockholmský syndrom, vůně sušené kůry stromů po chemické úpravě kdysi dávno v Hrádku nad Nisou, charakteristický pach nemocnic a školních budov, vůně koberců a exotického ovoce, močoviny v barvírnách textilu, pach LDN, kostela a vůně připraveného oběda v restauracích, květinového záhonu, spalovaného benzínu a dalších tisíců vůní a pachů, které nás za celá léta poznamenaly, na které nezapomeneme, a které si sebou neseme, dá se říct až do hrobu. Vánoční svátky byly svátky vůní, světla a mystiky, která vždy měla blízko k čadění, zaklínání a modlení. Líbá vůně, vůně obětin, jídla a tradic se vryjí do paměti i těm nejmenším.

Co třeba voňavky v lahvičkách? Exotické těžké vůně, pižmo, dráždivé a uhrančivé. Mastě a mastičky, vše, co se dalo použít ve snaze změnit cokoli, třeba i chutě polívky, masa, vína, zmrzliny. Všechno to tolik ceněné drahé zámořské koření není o ničem jiném, než jak si pochutnat na jinak chuťově nevýrazném jídle.

Vůně, dá-li se to tak říct o čpavku, chemické močoviny v 60. letech minulého století mě pokaždé ohromila. Byla v mých učňovských letech příslibem let příštích, plných pachu a ochromujících vůní. V letech povinné dvouleté vojenské služby to byl pach nemytých lidských těl, lysolu ve vodě na mytí nekonečných chodeb a schodů kasárenských budov.

Jako chlapce mě dostala borovice, co voní jinak než smrky. Rybník vonící jinak a zrovna tak zvláštně, jako tůně v lese, kde voda stojí a chodí k ní pít zvěř. Ta má rovněž svou specifickou vůni. To známe od malička z návštěv zoologických zahrad. Podobně si nesplete vůni stromů z dovolené v Itálii. Keře vavřínů. Ty moje rostly v Taškentu, kdysi dávno a já nezapomněl.

Rovněž zápach školních chodeb, a to nejen záchodků. Páchly jako ty veřejné. Nejhorší, které jsem zažil, byly v Rusku v Oděse. Děs a běs. Byl jsem i na jatkách a taky česal chmel. Ten voní rovněž omamně. A stačí jenom projít kolem chemičky a pláčete. To jít kolem bývalé továrny na cukrovinky Lipo Liberec, bylo mít ústa plná antiperlí a naší první žvýkačky značky Pedro, tuhé jako sedlo, jinde vyráběné pro jízdní kolo.

 Bože, jak voní jahody, mandarinky, vanilka! Jak voní dobře připravené jídlo - svíčková,  bramboráky, obalovaný květák, mou vlastní rukou na Vánoce připravovaný bramborový salát, pasta šusta, krájená cibule, párek s hořčicí. Jsem omámen tisíci vůní, pachem tlejícího listí, kompostem, kyselinou máselnou. co je v siláži. Seno, co voní jak ty nejdražší voňavky.

Co je asi to nejhorší? To jsou pachy násilí, strachu, bolesti, zrady a psychického týrání, pach šikany a střelného prachu, pach rasové nesnášenlivosti, nenávisti a závisti, teroru, únosu vraždy a války. Je cítit v potu lidí, z úst, nohou i ohanbí, z každého pórů rasistova těla. Svět je jedna velká laboratoř voňavek a mýdla. Jsme v tom všichni až po bradu, po uši. Syndrom vůně či strachu už nám splývá. Voní a páchne tak celý svět od moří a oceánů, od Šumavy k Tatrám, kam se podíváš. Zachovejme klid. Jiné to nebude, svět se nepřestane točit, vonět i smrdět zároveň.

Tak vzhůru k oblakům, odkud je svět viděn jako modrá planeta zelených pahorků. Doufejme, že tomu tak nebude jinak a zůstane přitom. Věřím v sílu rozumu.

Žádné komentáře: