čtvrtek 17. prosince 2009

Bude zima, bude mráz

Bude zima, bude mráz a je to tu,. mrzne. Kde spí a žijí liberečtí a jablonečtí bezdomovci? Pokud nebereme v úvahu oficiální postele radnice, kterých je omezený počet. Myslím ale na ty, co na městskou postel nevylezou. Pomiňme filantropy, co si v krutých mrazech berou mladé, opuštěné bezdomovkyně do svých silných terénních aut a odvážejí si je do svých rezidencí na okraji měst, aby se ohřály, případně vyléčily nebo si nechaly spravit chrup. Ano, i takové divy se u nás dějí v těch „lepších“ libereckých a jabloneckých rodinách. 
 To ovšem nic nemění na skutečnosti, že není, kdo by se o ty zbylé bezdomovce smysluplně a systematicky staral. V Liberci, Jablonci a jinde, obec, co obec. Mrzne.
 Nevšímavost a lhostejnost vede státního úředníka, jako každého z nás, k vytáčkám, omluvám a zlehčování problému. Tam, kam by měla přijít účinná a rychlá pomoc ani na moment nezastaví auto s městským úředníkem, který se radši dívá na druhou stranu. Na stranu, kde roste nové nákupní středisko, herna nebo půjčovna peněz.
 Nic nového pod sluncem Atlantidy, nic nového na tvářích tančících rozzářených pasažérů Titaniku, nic nového pod Ještědem, ve stínu mrakodrapu Syner Group. Na nic nejsou peníze. Hledejme je tam, kam je schoval moderní Alibaba, tak jako i v drobečcích, co padají z přeplněných stolů současných boháčů. Řešením není Armáda spásy, nejsou to hotovky z hospod, je to teplo, teplá jídla, teplý stan, spacák, teplá voda, WC, jak málo a přesto nedostupné. Hledejme tuto koncepci u toho, komu skutečně patří. Na radnicích, obcích, tam kde žijeme my. Bezdomovci jsou tu. Jsme jim tak blízcí, tak podobní! Jsou tu a přežívají i v době vánoční a silvestrovské, po celý rok. Potřebují nás, aby nám nadávali, jak to, že oni a ne nikdo z nás... Pokud budeme otálet s pomocí, skončíme mnozí jako oni a to se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. A vám?

Žádné komentáře: