sobota 12. prosince 2009

Zvedni telefon

 Kdeže jsou ty doby, kdy jsme na zavedení telefonní linky čekali rok, dva, pět, deset let... Až tak, pokud se odpovědným činitelům zazdálo, že přidělením telefonu právě vám, by byla ohrožena republika. 
 Zní to fantasticky, ale byla to realita a právě takové blbosti vedly k pádu režimu, který donutil Rómy pracovat, neměl na ulicích žebráky, bezdomovce a armádu nezaměstnaných. Měl své textilky, sklárny, vědecké obory, na které byl hrdý a které znal celý svět. A který také uměl střílet na své občany, kteří v této zemi nechtěli žít a utíkali proto přes hranice do zemí sociálních nejistot. Utíkali ze země, kde puntík u jména mohl rozhodnout o tom, zda budou na telefon čekat deset let, kde problémem byl dědeček živnostník, Žid nebo kněz a kde ze zákona byla stanovena pouze jedna politická strana jako vůdčí a ti ostatní stáli níž...
 V té době ovšem ten, kdo vystudoval třeba práva, byl skutečným právníkem a ten, kdo vám cokoli prodal, prodával to, co deklaroval. Nebylo třeba televizních „Černých ovcí“, nebyl ombudsman, potřeba tolika míst ve věznicích, nebylo tolik mrtvých na silnicích, tolik úředníků na radnicích.
 Chodili jsme do práce beze strachu z toho, co si k nám zaměstnavatel dovolí. Neznali jsme přenesený význam slova tunel a tunelář, za vstupenku do kina jsme neplatili horentní ceny a ještě vyšší u holiče a taky ne za knihy, léky, potraviny, jízdé vlakem a tramvají. Naše děti nám naslouchaly a snad nás i poslouchaly.
 Dnes tomu tak není. Dnes byly naše tváře vystřídány moderními technologickými zázraky a komunikačními zázraky. Jim vévodí fenomén mobil a internet. Předchozí generace měla své národní hrdiny, státní svátky, svou hrdost na zemi, kde přes všechny uvedené zápory, si většina populace uměla najít cestu ke konzumnímu blahobytu. Až na to, že vycestovat kdykoli kamkoli jsme holt nemohli.
 Dnes to jde, ale zase ne všichni cestují. Na zavedení telefonu se nečeká ani měsíc, natož deset let...Ke zvednutí sluchátka stačí mimovolný pohyb palcem a jsme spojeni. Svět se změnil. Telefonování nám tedy už jde. Kéž by šlo tak lehce i to ostatní.

Žádné komentáře: