neděle 8. dubna 2012

Gala uniforma aneb Co na sebe



            Potkat ženu v uniformě je často hezké a zábavné, potkat muže v galauniformě může být něco, co jste ještě neviděli. Takové jsou totiž uniformy dvorních „šarží“ rakousko-uherského dvora, které patří k největším zážitkům v rámci panské módy bývalého mocnářství.
            Jsou to galaoblečení nejvyššího komořího, podkoního, c. a k. tajného rady, velvyslanců, dvorních lokajů, tělesných myslivců, štolbů a livreje služebníků předních šlechtických rodin. Najdete je i ve Frýdlantském zámku, kde jsou skříně „plné hadrů“ které by si zasloužily víc, než vlastní expozici, kde by stálo za jednotlivé studie, co nosil kočí nebo sluha, počínaje už knoflíkem na kabátu a konče ponožkami.
            Patří sem uniformy císařských a královských tělesných gard. Maně si vzpomínám, že jsem na Orlíku zahlédl uniformu po maršálu Edmundovi, knížeti ze Schwarzenbergu, který byl kapitánem tělesné gardy arciérů. To byla ta, kde i trubač chodil s přehozeným kratším heroldským tiabardem ze zlaté látky s třásněmi, na kterém byla uprostřed plastická výšivka takzvaného středního znaku rakouské monarchie. No, není to pro současné módní tvůrce inspirující?
            Kolekci módních trendů lze volně doplnit kdysi, u královské uherské tělesné gardy, tak oblíbeným přehozem – leopardí kožešinou na prsou sepnutou ozdobnou sponou (dnes zřejmě od jablonecké Preciosy nebo firmy Swarowski) a červeno-černo-zlatá uniforma poddůstojníka gardy by byla kompletní.
            Vy, kteří nosíte drahé manžetové knoflíky, hodinky, kravatové spony a zlaté tabatěrky, vy, milí důchodci, rentiéři a zaměstnavatelé, vězte, že to není vše, co je v našich dějinách módy inspirující. Zvláštní kapitolou pro zámožnější jsou kroje rakouských rytířských a záslužných řádů. Něco z toho můžete vidět na zámku Rohanů na Sychrově.
            Známé jsou ornáty Zlatého rouna vyšívané zlatem (čím jiným). I vaše děti byste mohli dobře obléci. Ke zhlédnutí jsou šatečky korunních princů a arcivévodů ze šťastných let roztančeného osmnáctého století.
            Co je to však proti módě tehdejších movitých otců nositelů ornátů řádů Leopolda, první třídy řádu Železné koruny, velmistra řádu Sv. Štěpána, maltézských nebo německých rytířů… Jak je známo, už od doby Karla IV. až po módního kacíře Josefa II., udávala tón módy Vídeň, užíváním španělského dvorního oděvu se zlatým pláštěm zvaným „mantel kleid“, který byl odstraněn až „neblahým“ Josefem II. Ten tak učinil ve prospěch uniformy jednoduchého stylu pro denní nošení.
            V módě je stále kde brát inspiraci. Nakonec, ani uniforma nemusí být o uniformě. Je možné dát se inspirovat našimi předchůdci. Já budu stále obdivovat tu různorodost počínaje dokonalostí přezky na střevíci po látkou potažený knoflík na vestě, mašli s duhovými třásněmi, která září barvami, rukavice z každé strany jiné, ozdobný kapesníček, prsten, brož, jehlici na kravatě, řády za zásluhy, medaile, pokrývku hlavy, diadém, náhrdelník, náušnice…

Žádné komentáře: