neděle 8. dubna 2012

A za chvíli budou volby



            Liberec má konečně orgán hodný toho jména poradní a velevýznamný. Sedí v něm, jak na korbě vétřiesky, páni architekti. Kdo okusil sajtnu toho auta ví, že si architekti v téhle práci pro Liberec moc nepohoví. Ztráta jejich schopností byla alternována libereckým exprimátorem všech možných profesí – ekonom, primátor a architekt v jedné osobě, což muselo vést k tragické pohromě. On i pracovitý Ferda Mravenec nebo hlavní Šmoula nesvede nic s tím, když někdo oslavován zapomene být kritický hlavně ke své práci.
            Dopadlo to, jak to dopadlo. Ex měl k ruce jistou městskou společnost Spacium, která milovala industriální fantasmagorie a stala se oblíbenou berličkou při zdůvodňování, co je a není umění. Výsledkem je, že v Liberci není až na pár výjimek nic nového, co je hezké. Můžeme se chodit učit, jak má vypadat město zkrášlené sochami do Zhořelce, či do měst na dosah ruky – do Hradce, Pradubic, Ústí, Olomouce a jinam.
            Konečně tedy do města přicházejí architekti. Žel, megastavby už v centru stojí, prodané jsou pozemky s dírami v zemi, střed města, jeho páteř – Pražská, Moskevská a ulice k nádraží jsou mrtvé. Stavby jako zámek, budova  Skloexportu, Imperial. Zavřené fabriky se architektonicky mění ve skladiště, různorodou změť nepotřebných věcí bez koncepce, bez tvůrčí invence domácích umělců (schopnějších a levnějších). Ušetřme miliony zrušením Spacia. Máme tu „útvar“ hlavního architekta – téměř.
            Není se čeho bát? Je tu precedens – hotel Perun a zkušenosti z Hejnic. To je účet za období, kdy jsme na radnici ušetřili za hlavního architekta. Dnes tu jsou zcela jiné perspektivy. Peněz ubylo a je málo místa. Snad už jen ty parky, náměstíčka a konečné tramvajové zastávky, kam umístit drobné plastiky. Žádná spaciovská monstra, ale to, co lidé hledají. Umělecké, řemeslně zpracované vtipné drobnosti, které mile překvapí. Už nyní je na co se těšit. Důchodci a maminky s kočárky budou přemýšlet, jak město prokouklo a čím je hezčí. Koho budou už brzo volit.

Žádné komentáře: