sobota 21. dubna 2012

Rádelské inkognito


           
V patnácti letech mě vždy spolehlivě dostaly světové tiskové agentury ohlášením pětistého osmdesátého devátého a dalšího vážného varování vlády čínské lidové republiky vládě USA kvůli bezprecedentnímu porušení hranic ČLR přeletem amerických letadel.  
Na stejné úrovni jsem se ocital, pokud jsem se dočetl v kronikách obcí blízkých mého rodiště, že je navštívil v době svého spoluvladaření budoucí císař a reformátor Josef II.
Okouzlující, vedle četnosti návštěv, bylo utajení toho, kdo přijel na inspekci. To mě, jako kluka, bažícího po záhadách, pokaždé dostalo. Veřejně pokaždé odhalené tajemno, které bylo přísně respektováno.
Do obce česky řečené Milíře přijíždí koňmo skupina osob. Nemalá, nevelká, ale i tak je v ní pár vysokých hodnostářů – krajský hejtman, biskup, možná i novináři. V čele, na prostém koni bez ozdob (dnes ve škodovce), prostě oblečený hubený pán asketické tváře. Nechává se oslovovat pane hrabě, třeba Novotný, aby nikoho ani ve snu nenapadlo, že by to mohl být sám spoluvladař – císař Josef II. na inspekci. Přijel, aby dal přednost vlastním očím před očima jiných.
Všichni kolem s ním hráli tu roli na zapřenou. Maximálně se, obvykle ten nejnižší duchovní pastýř spletl a na kolenou prosil Jeho Milost o příspěvek na faru… (Což dneska u příležitosti takových návštěv dělají úplně všichni).
Co našich prababiček tehdy dostalo zlaťák od samotného císaře při jeho inspekční cestě Čechami, psal každý písmák z pohraniční obce. Císař rozdával Čechům, Němcům, dětem před školami, babkám s nůšemi na zádech, mužům, kteří orali na polích. Někteří museli vladaři půjčit i pluh, aby si zkusil orat s kravkami.
Stalo se i v našem kraji, že jej Josef II. navštívil opakovaně. V Rádle se mu zalíbil kopec v osadě Milíře, odkud byl krásný výhled po kraji a odkud by případný nepřítel byl viděn jako na dlani. Strategické území, strategický vršek… Podruhé naň vystoupil o rok později v roce 1778.
Nebylo více takových autorit a vládců, aby se na zapřenou rozjeli do svých vesnic a měst, vidět a poslouchat. Před více než dvěma sty lety jsme měli to štěstí opakovaně a krásné Rádlo v tom nebylo samo. Škoda, že takových návštěv nebylo víc. Bylo by o čem psát do kronik: Bylo, nebylo…

Žádné komentáře: