sobota 25. srpna 2012

Dr. Rath



            Ohromilo mne, jak dovedou být lidé zlí. Sedím v ordinaci u lékaře a přišla řeč na doktora Ratha, na výši kauce. Jsem pro potrestání a napravení křivd, ale ta dáma, naproti mně, která s úšklebkem řekla: „Však ten, ten si peníze na kauci někde najde vždycky,“ mne utvrdila v tom, že takhle ne. Jsme opět v padesátých letech a kopírujeme redaktory Rudého práva a Mladé fronty?
            Udělalo se mi z dámy špatně. Ty nejhorší a nenažraní tuneláři si sedí a sedět budou v teple, doktor Rath ve vyšetřovací vazbě. Má za sebou 100 dní - a nic, ač policajti dělají, co mohou a dozor dozoruje víc a víc. A přitom se krade. 1 miliarda ročně v největším podniku v Praze. Ministři nesedí v base jen proto, že mají správné stranické knížky. To prosím, nemluvím v minulém čase, to je zcela aktuální, to píše Mladá fronta Dnes.
Mám z toho všeho hloupý pocit. Jestlipak ten doktor Rath není jen obětní beránek, kterého hoši z rychlé roty chtějí upálit na hranici jako Jana Husa a pozvat k tomu davy a udělat národní veselici. Je to Žid, sociální demokrat (to je skoro komunista), bigamista a jako hejtman byl setsakra docela úspěšný.
Zastrašit, odsoudit, nebo omilostnit a vrátit na výsluní. Co předložit lidem čekajícím v ordinacích. „Ti na kauci vždycky mají, drží pohromadě…“ Co vám to připomíná? Ano, hon na čarodějnice, na Židy, evangelíky, homosexuály… Jak lacino by se z toho dostali skuteční zloději, tuneláři stovek miliónů a miliard. Být sám zloděj, ukázat na někoho a křičet:“ Upalte ho a do úst mu dejte roubík! Mučte ho! “
Obyčejný lid na tohle slyší, rád se přijde podívat až se bude věšet, čtvrtit a upalovat. Je přesně ten typ, který budou lidé nenávidět s vědomím toho, co píší noviny a ukazuje televize. Ostatní pustíme, pohrozíme, ale ten, ten Rath musí být exemplárně zhanoben, odsouzen. Jsme nacpáváni, jako husy šiškami, že ono se ještě něco najde a bude tu pádný důvod nepouštět doktora Ratha z basy. Ostatním jen pohrozíme prstíkem, plácnem přes prdelku, chytíme za ucho. Ono to ani jinak nejde, vždyť ryba od hlavy páchne.

Žádné komentáře: