neděle 12. srpna 2012

Sen primátorky města Liberce – romaneto



Vše v tom krásném snu se odvíjí od veleúspěšné Benátské noci, jejíž organizátoři slibují ze samé bujarosti nad finančním efektem natřít některé, rozumím tak zhruba polovičku z městských laviček, a obnovit tak jejich zašlou krásu. Samosebou, že nepůjde o ty v Machníně,  u pošty, pod stromy, ale ty, co jsou ve městě vidět. Nic moc to není, ale žijeme v kapitalismu a na chudé musí být přísnost. Příště by chtěli třeba pokropit trávníky, opravit chodníky, fasády, nebo, nedej Bože, obnovit městské koncerty.
Když tak o té laskavosti něco natřít přemýšlím, je to bezva finta. Jistě si to odepíší z dani. A na tom všem a ze samé euforie, jak se to vše jednou povede, postaví svou image i staronový primátor. Vše postaví na výběru polovic…
Každého druhého, kdo přijde ode dneška na radnici – vyhodit. Všem zaměstnancům, včetně městských, dopravního podniku, hladovějících lékařů a městských strážníků sníží plat rovněž na polovic. Tu druhou polovinu na hodinu vyhodí. V Radničním sklípku (v závodce magistrátních úředníků) budou servírovat poloviční porce a pivo točit do poloviny sklenice. Vlajky před radnicí vytáhnout pouze do polovice žerdě. Kittnerovu a Řeháčkovu bustu snést z druhého patra do prvního a květiny ve váze před nimi vyměňovat až každý druhý den. Tklivou hudbu, jež podmalovává jejich mramorové tváře ztišit rovněž o polovinu.
Tramvaje nechat jezdit po městě spřaženy do dvojic, ale obecenstvo nechť nastupuje jen do jedné z nich. Z kalendáře a rozpočtu nechat zmizet každý druhý měsíc, týden a tím rovněž výrazně uspořit na tisku. Ze dnů volna - soboty a neděle - nechat občany demokraticky zvolit, kdy půjdou jeden den radostně do práce. Lanovce na Ještěd ponechat jízdné, ale vracet ji z poloviny cesty zpět. Plenární zasedání ukončit přesně uprostřed. Dluh města snížit prodejem obligací za polovic. Administrativně snížit počet lidí, co volili pana Korytáře rovněž o polovic, víc to asi nejde. Prodat letiště za polovičku sami sobě. V zoologické spojit klokany s bílými tygry a čekat, co se narodí, zda nová generace bude umět, co jejich rodiče neznali. V obchodech zavírat ve dvanáct, v bankách otevírat v jednu. Vězně pouštět v polovině trestu, liberecký dětský koutek prezentovat jako ukázku, jak umíme šetřit každou korunu a ukazovat haciendy na okrajích města, jak si žije polovina lidí města, které nemá na lavičky….
Je to sen a sní ho nejedna žena. Sníme tak a podobně téměř všichni z tohoto zchudlého města. Jsme tak v polovině volebního období. Pokud se nic nezmění budou voliči v hodnocení úspěchů velmi opatrní… Dokud mají v podvědomí nedořešené podvody světového lyžování ve Vesci, musíme být vděční i provozovatelům Benátských nocí, že nám to natřou a štětcem pokropí alespoň ty lavičky.                                                                                

Žádné komentáře: