sobota 4. srpna 2012

Píši Vám, pane Palacký!



2. června r. 1876 se ,,Světozor“ a s ním jistě i další české noviny div nezbláznily, jak o Vaší smrti psaly: ,,Palackého není! Otce a vůdce není! Tak zní po veškeré vlasti naši. Nezkrotná Morana stovaryšila se s běsy severního moře...“
Od 20 let 19. století jste vskutku vdechl život do poklidných vod národního obrození. Časopisy českého muzea, fond Matice české, Královská česká společnost nauk, dějiny národa českého…. Tím vším jste byl pro své ,,bratry“. Bázlivý Jungmann vedle Vás mužněl a ostatní shledali, že Vy jste to, kdo jich sjednotí a povede. Vysoko a právem si Vás cenili. Vaše ,,dějiny“ a způsob práce na nich, daly, vedle Vás a generacím dalším, vyrůst v takové syny vlasti  jako byli ti, co Vašem díle pokračovali a pokračují stále.
Proto si i já dovoluji oslovit Vás, Mistře, co učinit víc pro generace, které po nás přijdou jistě…. Čím a jak oslovit bohaté ,,strýce“, aby české dějiny, státnost a hrdost na naše rovy byly prostředkem k metám jež by stály výš, než mamon a pohrdání českou řečí. Hluboké kořeny naší státnosti a češství, aby se nestaly jen zástěrkou pro další mravní zkaženost, jak falešným češstvím postavit se nad společnost, ve které jsme si všichni rovni.  Zůstat doma svým vlastním pánem, a nedovolit nad Čechy v Česku komukoli být protektorem, být vlídným ale být, nenechat se bít ve vlastním domě…
Proto Vám píši, abych ani já a moji vrstevníci nezapomněli Vaší píle s cílem zachovat si národní podvědomí a tím i zůstat Čechy s českými tradicemi byť ve sjednocené Evropě.
Je jisté, že pokud cizí u nás zvostat chtějí, nejprve uznat musí naše zákony a ty musí mít platnost nad zákony, které ssebou hosté přináší si. Pokud tu žít chtějí, musí respektovat naše zvyklosti a žít v souladu s našimi zákony.
Jak rád s Vašimi názory otče vlasti, pane Palacký, souhlasím a děkuji Vám za ně. Ať přichází a baví se a pracují, ale tím ať končí jejich mikrosvět. Váš svět je tolik podobný tomu mému, že rád bych si přisedl s Vámi k jednomu stolu a vypil pohár do dna na zdraví těch, co jako Vy, milují svou zemi.            

Žádné komentáře: