sobota 4. srpna 2012

Píši Vám, milá Valentino


Píši Vám, milá Valentino, první ženo kosmonautko!
Liberečtí sedmdesátníci by si ji měli pamatovat. V Textilaně, škoda že už nestojí, ji čekali. Těreškovová – krásné ruské příjmení. Byla, jako mnohé naše ženy poloviny minulého století, tkadlenou. Tak, že by si s těmi našimi v Textilaně snadno rozuměla. Z češtiny do ruštiny lehce naskočíš. Škoda, že se naše děti neučí ruštinu, je to snadný světový jazyk.
Byla první ve vesmíru a naše ženy to zajímalo. No, jak by ne. Vystupovala vždy civilně a uměla moc hezky mluvit. Svět byl tenkrát jednodušší a televizní program jen černobílý, což se dá politicky zjednodušit dobou, barevné televizní programy přišly až mnohem později. A tak se chci zeptat, protože jsem nedávno četl, že první kosmonautka ještě v Rusku žije, zda něčeho, co v životě udělala, lituje. Zda je jak ten kandidát na úřad našeho prezidenta, co nemá kostlivce ve skříni, ale když jeho otec umíral, tak se s ním nerozloučil.
Zda Vás, milá Valentino, někdo zneužíval. Ne nemyslím, deviant, ale další zlo, zda jste byla politiky nucena pít na veřejnosti vodu a mejdanech prominentů šampaňské a vodku… Zda Vaše svatba s kolegou kosmonautem, byla jen velká faleš, a zda jste vůbec byla v životě, i v tom soukromém, spokojena sama se sebou.
Teď jsem se dozvěděl ze zpráv televize Nova, že paní Clintonová se bude s panem ex prezidentem Clintonem rozvádět. Jak se díváte na rozvody, jak na úlohu církve, jako strážce morálky? Já pořád nemohu zkousnout, jak církev baží po majetku a v rozporu s tím, co říká, jak pořád tloustne, spekuluje a hromadí i to, co ji nepatří. To přece není její poslání. Co všechno směla žena – první kosmonautka? Nebyla jenom štafáží?
A vůbec, jak se má žena, které mnohé ženy záviděly: Co jste záviděla, Valentino, jim? Co Vám uteklo mezi prsty, na co myslíte před spaním?
 Děkuji Vám, milá paní Valentino, za vše, co prý děláte doma v Rusku pro obyčejné lidi. Za Vaše úsilí. Snad někdy, až si za čas sednete a vezmete do ruky pero a papír, napište mi, zda i Vás boty tlačí…..

Žádné komentáře: