úterý 5. března 2013

Doktor z Jizerek



Žijeme v době virtuální reality. Málo je toho, na co si skutečně můžeme sáhnout, a proto dnes nepřekvapí ani lékaři, co léčí pohledem do očí, skleněnou koulí, kuřecími kostmi či kartami, nebo sumou peněz. Svět chce být klamán.
Kam ale zařadit mýty a pověsti o zázračných lékařích, jako je ta doktorovi Kittelovi z poloviny 18. století, který žil v Šumburku nad Desnou? Lékař s nevšedními schopnostmi, s klientelou i v Praze a se schopností létat pomocí svého kouzelného pláště, jak svědčí pověst. Kromě pláště prý k přepravě Kittel používal i koš nesený havrany.
Podle pověsti prý kdysi přijel do Jablonce cizinec, který se ubytoval v Šenku (hotel Koruna). Hosté sledovali, jak muže museli z vozu vynést, protože nemohl kvůli nádoru na noze téměř chodit. Jeho poslední nadějí byl právě doktor Kittel, k němuž se druhý den vydal.
Za nějaký čas se muž vrátil zcela uzdraven a vydal svědectví nejen o léčbě: „Ubytován jsem byl u doktora, který mne léčil hlavně svými prášky. Jednou, když už mi bylo lépe, sdělil mi doktor, že musí k nemocnému do Prahy, ale večer bude zpátky. Nikdo přece nedokáže za jeden den vykonat cestu do Prahy a zpět. Pokud – pokud není ve spojení s ďáblem.“
Kittelův pacient se rozhodl, že věci přijde na kloub. Když odbila půlnoc škvírou viděl doktora stojícího v koši u otevřeného okna, jak čte v otevřené knize. V tom přiletělo sedm havranů, uchopilo koš, vznesli se do vzduchu a bleskurychle zmizeli. Kittel se stejným způsobem vrátil.
Že se jednalo o lékaře s velmi dobrým doporučením, lze dokumentovat i tím, že v roce 1827 se oženil s děvčetem z Kokonína a po 50 letech manželství o zlaté svatbě těch dvou se sešla rodina sedmnáct synů, z nichž čtyři byli lékaři, dva lékárníci, pět dcer, čtyřicet osm vnuků. Kittel zemřel v roce 1783, ale již za svého života byl srovnáván s Dr. Faustem.
Kdo ví, co vše může být pravda. Pravdou ale je, že zdejší lidé, těžce zkoušení přírodou a jejími vrtochy, se postupně naučili žít v tomto horském prostředí nehostinných zim a příběhy, tak jako tento o Kittelovi, jim byly vzpruhou v dobách, kdy bývalo v Jizerkách nejobtížněji.

Žádné komentáře: